OLÁH SÁNDOR (FKgP)

Full text search

OLÁH SÁNDOR (FKgP)
OLÁH SÁNDOR (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Szeretném kihangsúlyozni, hogy a Magyar Köztársaság Alkotmányának módosítása 44/c §-ához szeretnék én is kapcsolódni. De mint ahogy a többiek teszik, ezt alibinek használják fel arra, hogy szélesebb körben fejtsék ki nézeteiket, úgyhogy megértő türelmüket kérem, ha egy kicsit én is a hivatkozott törvényhelytől balra vagy jobbra letérnék.
Az egyik az, hogy közeledünk ahhoz az aktushoz, hogy, az országnak majd legyen végleges köztársasági elnöke; legyen az önkormányzatok megteremtésének törvényes lehetősége, rendeződjön el a magyar belpolitikai élet az alapvető intézményeiben.
És most hallottam Wekler Ferenc képviselőtársamtól egy olyan nyilatkozatot, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége garantálja: szeptember 30-án Önkormányzati választás lesz. Ugyanakkor közli, hogy a frakciófegyelem nem lesz kötelező a pártjukban, mindenki lelkiismerete szerint szavaz. Ez egy kicsit a parlamenti szabályok szerint egy olyan bűvészcilinder, amibe beleteszünk egy galambot, csiribá-csiribú, és kihúzunk egy nyuszikát. (Derültség a teremben.)
Amíg én gyermek voltam, gyermek módon gondolkoztam, és elhittem ezt a mutatványt. De mióta megöregedtem, elhagytam a gyermekhez illő dolgokat, és tudom, hogy az a cilinder preparálva van, bedugják a galambot, és egy másik szektorából kihúzzák a nyuszit. (Derültség a teremben.)
Miről van itt tulajdonképpen szerintem ebben a vitában szó?
Arról van szó, hogy szíve szerint minden pártfrakció beleegyezését adta egy megállapodásba, hogy ezeket a jogi aktusokat mi végrehajthassuk. De ezeknek a frakcióknak választópolgárai, közönsége és közvéleménye van. Egy kicsit meg kell mutatni, hogy azért nem adjuk be olcsón a derekunkat, ragaszkodunk az elveinkhez. Ez valami olyan dolog, hogy garantáljuk a választást, de lelkiismereti szabadságot tartunk.
A FIDESZ részéről - most a megszólításban én is igen tisztelt Orbán Viktor képviselőtársnak továbbmondanám - egy olyan módosításhoz ragaszkodnának, amelyik a gazdálkodásunk alapvető szabályairól szóló törvény elfogadásánál kívánna az önkormányzati szabályok között egy kétharmados többséget biztosítani; a FIDESZ-frakció javaslata. Alapvetően ez alkotmánymódosítás. (Orbán Viktor: Most módosítottuk) Egy pillanat! Tulajdonképpen a Parlament nem ahhoz nem tud hozzászólni, hogy milyen legyen ez a szabály, hanem ahhoz nem tud hozzászólni, hogy milyen lesz az ország gazdasági helyzete, amikor az Önkormányzatnak gazdasági kérdéseit kell meghatározni.
Ahhoz nem kívánok hozzáfűzni semmit, hogy Ungár Klára módosítása a részletes vitában tulajdonképpen bővíti ezt a feltételrendszert politikai értelemben. Nem térek ki rá, hogy miért, azt hiszem, megérti ezt a frakció. (Orbán Viktor közbeszól: Jobb is.)
Tisztelettel annyit szeretnék megemlíteni, hogy akkor, amikor lélekben beleegyezett mindenki, a hatpárti egyeztetés gondolatát elfogadták, az egyeztetésben részt vettek, ezenkívül a szakbizottságokban kialakítottak egy többségi álláspontot, s itt is nyilatkoztak a választás időpontjának lehetséges megtartásában, kérem, hogy ebben az ésszerű, bölcs, a törvényalkotókhoz méltó álláspontban legyenek erősebbek, és gyengüljenek el inkább a választóik és a közvélemény előtt képviselt gőgös álláspont kérdésében. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit