ORBÁN VIKTOR, DR. (FIDESZ)

Full text search

ORBÁN VIKTOR, DR. (FIDESZ)
ORBÁN VIKTOR, DR. (FIDESZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az MDF igen tisztelt frakcióvezetője! Az elmúlt néhány hétben elöljáróban ezt kell leszögeznem - mi sebeket senkin nem ejtettünk, nem is kaptunk. Amit mondott, az ránk nem vonatkozik, bennünket nem érint. Mi úgy gondoltuk, egy törvénytervezet szakmai vitája folyik itt a Parlamentben, ehhez képest nem is kaphattunk sebeket - ez nem is történt meg- nem is adtunk ilyeneket.
Úgy gondolom ugyanakkor, a sebekre való hivatkozás nem lehet elégséges arra, hogy megkerüljünk egy olyan kérdést, amely úgy gondolom, igen élénken foglalkoztatja a közvéleményt, és igen élénken kell foglalkoztasson minden képviselőt, különösen azokat, akik egyéni képviselői kerületből kerültek be. Magyarán arról van szó, van-e ebben a törvényben biztosíték arra nézve, hogy az önkormányzatok gazdasági értelemben önállóak lesznek. Garantálva van-e ebben a törvényben az, hogy az önkormányzatok olyan gazdasági önállósággal rendelkeznek, amely az alapfeltétele annak, hogy élni tudjanak a jog által egyébként ebben a törvényben így-úgy, de valamilyen módon elfogadhatóan garantált önállóságukkal?
Ilyen garancia ebben a törvényben - a mi megítélésünk szerint nincsen. Úgy gondoljuk, el tudjuk fogadni azt az érvelést, hogy az idő rövidsége miatt nem is kerülhetett bele részletes szabályozás, amely a gazdálkodás alapintézményeiről szól. Ezt mi elismerjük, de fenntartjuk, hogy a gazdálkodás alapintézményeiről szólnia kellene egy törvénynek. Ez a törvény, ha nem szól róla, úgy ítéljük meg, jogos az a fölvetésünk, hogy a következő törvény, amely erről fog szólni, mindenképpen ugyanolyan eljárásjogi szabály alá essen az elfogadás tekintetében, mint ez a törvény, vagyis az alapintézmények ott is kétharmadosak legyenek. Hiszen csak technikai okokból fordulhatott elő, hogy a magyar önkormányzati rendszerről szóló törvényben nem szerepelnek nagyon lényeges szabályok az önkormányzatok gazdálkodására vonatkozóan. Ez az álláspont, ahonnan mi kiindulunk.
Mi úgy gondoljuk, persze a paktumról lehet beszélni, amit a két párt kötött egymással, de azt gondolom, mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy akiket ez a paktum nem érint, az azok által fölvetett indítványokkal szemben érvként fölhozni ezt nem lehet. Bennünket a paktum nem érdekel ebből a szempontból, mi a mi érveinkre, indítványainkra tartalmi érveket és ellenérveket szeretnénk kapni, a paktum pedig nem az.
Ugyanakkor úgy gondolom, az MDF szempontjából talán kompromisszumnak - mi több, ahogy Kónya Imre fogalmazott, a kompromisszumkészség maximumának - tűnhet az, hogy a paktumban elfoglalt MDF-álláspontból visszakoztak abba az álláspontba, amely szerint az önkormányzati törvény elfogadásához kétharmados szavazatarány szükséges. Onnan nézve biztosan így van, innen nem. A mi számunkra a kiindulópont a hatályos Alkotmány, amely szerint ez kétharmados. Következésképpen, ha a hatályos Alkotmány talaján áll az MDF, ez - tisztelettel mondom - egyáltalán nem bizonyíték semmiféle kompromisszumkészségre.
Innen nézve ez nem úgy van, ahogy Kónya Imre mondta, ezért mi továbbra is fönntartjuk azt, hogy a gazdálkodás leglényegesebb szabályairól szóló törvénynek szintén kétharmadosnak kell lennie. Úgy gondolom, mi - ahogy Kónya Imre is mondta - valóban sokkal mérsékeltebb álláspontra helyezkedünk most, mint a korábbi vitákban, amelyekben a csatlakozó törvények mindegyikét szerettük volna bevonni a kétharmados törvények körébe. Beláttuk - a hatpárti vitákon előadott MDF-álláspont is közrejátszott ebben, természetesen -, hogy nem tartható ez az álláspont. Ezért visszakoztunk, és arra az álláspontra helyezkedünk, amelyről úgy gondoljuk, elvileg tartható, és a gazdálkodás alapvető, leglényegesebb szabályairól beszélünk már csak. Úgy gondolom, ez méltányolható álláspont lehetne Kónya Imre, illetve a frakció részéről. Ugyanakkor még egyszer szeretném elmondani két mondat erejéig, amit az előző hozzászólásomban is elmondtam: megítélésem szerint nem állja meg a helyét az az érvelés, amit Kónya Imre mondott a kormányzat felelősségéről. A kormányzat felelőssége a mai helyzetben, a mi megítélésünk szerint arra terjed ki - és erre is kapott fölhatalmazást -, hogy az új rendszerben kormányozzon. Az új rendszer alapjait - megítélésem szerint - konszenzusos módon kell lerakni, különösen akkor, ha az önkormányzatokról van szó, amelyeknek a stabilitása csak úgy biztosítható, ha a mindenkori kormánypártok nem nyúlnak hozzá annak alapintézményeihez. Ezért kellene - megítélésünk szerint konszenzussal megállapodni erről a kérdésről, a gazdálkodás alapvető szabályairól. Ezért kellene ezeket bevonni a kétharmados szabályok körébe.
Ez a FlDESZ álláspontja, és úgy ítélem meg, hogy ezzel szemben tartalmi érv nem hangzott el. Lehet, nem értettem pontosan meg, amit Kónya Imre elmondott, de még mindig nem értjük világosan, miért nem fogadható el a kormánytöbbség számára az, hogy a gazdálkodás alapvető szabályairól szóló törvény a későbbiekben kétharmados legyen. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalról.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit