RAJ TAMÁS (SZDSZ)

Full text search

RAJ TAMÁS (SZDSZ)
RAJ TAMÁS (SZDSZ) Röviden szeretnék hozzászólni - Elnök Úr és Képviselőtársaim engedelmével - Kálmán Attila képviselőtársunk mondataihoz. Ő bizonyára kiváló matematikus, de ahogyan ő mondta: ez a kérdés nem matematika. Mégpedig két szempontból is.
Fodor Gábor képviselőtársunknak, az emberi jogi, vallási és kisebbségi bizottság elnökének a javaslatát a bizottság 9:8 arányban nem fogadta el. Ennek ellenére nagyon jónak tartom. Tudniillik a különbség Varga János és Kálmán Attila képviselőtársunk javaslatával szemben az, hogy Fodor Gábor javaslatában a nemzeti és etnikai kisebbségeknek szószólójuk lenne, és nem egyszerűen tanácskozási joggal részt vevő képviselőjük. A szószólás mindenképpen több, mint akár a képviselet, főként ha az csak tanácskozási joggal jár.
Formailag és szakmailag Fodor Gábor javaslata jobban beleilleszkedik abba a koncepcióba, amelyet a tisztelt Ház elfogadott korábban a parlamenti ombudsman rendszerével, amely rendszerhez később illeszkedhetnék a nemzetiségi törvényben szükséges jogalkotás rendszere. Tartalmilag, politikailag pedig hallatlanul fontos annak a kérdésnek az eldöntése, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségeknek milyen szerepet szánunk Magyarországon. Gondoljunk mindig arra, hogy határainkon kívül a magyarság számára is elfogadható-e csupán egy tanácskozási joggal részt vevő képviselő, mondjuk, Brassóban, Nagyváradon vagy akár Kassán. Sokkal fontosabb lenne, ha példát vennének rólunk, és olyan ombudsmanrendszert alakítanának ki ott is, amilyent szeretnénk itt megalkotni. Mindig arra kell gondolnunk, vajon mi lenne a helyzet, ha a másik oldalon élnénk, hiszen a sors megtehette volna, hogy ott szülessünk. Ha ebből indulunk ki, akkor politikailag ugyanazokat a szempontokat kell figyelembe vennünk, amelyeket mi is szeretnénk elvárni szomszédainktól. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit