TÖLGYESSY PÉTER, DR. (SZDSZ)

Full text search

TÖLGYESSY PÉTER, DR. (SZDSZ)
TÖLGYESSY PÉTER, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! A szabad demokrata frakció nevében szeretném kifejteni az álláspontunkat ez ügyben.
Először is világosan meg kell állapítanunk, mi a ma hatályos jog. A ma hatályos jog szerint az önkormányzatok - ma a tanácsok - gazdálkodására vonatkozó jogszabályok egyszerű szótöbbséges jogszabályok. Ebben a tekintetben tehát Orbán Viktornak nincsen igaza, hiszen a törvény egyértelműen úgy fogalmaz, hogy a tanácsokról szóló törvény elfogadásához a jelen lévő képviselők kétharmadának szavazata szükséges. (Közbeszólás a FIDESZ soraiból.) Orbán Viktor kérése egy igen fontos és hasznos kérés, ugyanakkor a jelenlegi hatályos joghoz egy többletet jelentene: hasznos és fontos többletet.
Nekem az a benyomásom, hogy a kormánypártok és a Kormány is hasznos és fontos lépésnek tekintette kezdetben, hiszen éppen ezért néhány nappal ezelőtt a következő szöveggel kaptuk meg az Alkotmányt: "A helyi önkormányzatokra vonatkozó szabályokat törvény állapítja meg, amelynek elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges." Mi ezt az álláspontot tökéletesen és hiánytalanul elfogadhatónak tartjuk, ugyanakkor a Kormány ebben a tudomásom szerint még be sem jelentett, meg sem nevezett, úgynevezett pontosítása - szerintem gyökeres módosító indítványa -. nem is tudom, állja-e a Kormány, hiszen a bizottságban is csak szóban terjesztette elő ezt az indítványt. Jó volna, ha ezt írásban is megkapnák a tisztelt képviselők. (Közbeszólások: Le van írva!)
A jelentésben - a bizottsági jelentésben - valóban le van írva, de a Kormány ezt a pontosítást, szerintem, a hatalmas módosító indítványt mindmáig a képviselők egészének meg nem okolta. Kívánatos volna, ha a képviselők egésze, nemcsak egy vagy esetleg két bizottságnak a részvevői kapnának kifogástalan magyarázatot arra, hogy ebben a kardinális kérdésben a Kormány miért módosította ilyen gyökeres mértékig az álláspontját.
Most már a lényegre térve, a helyzet rögzítése után. A szabad demokraták mégis úgy érezték, és ebben a szellemben kötöttek megállapodást a Magyar Demokrata Fórummal, hogy a Magyar Köztársaságban valamennyi alapintézményre és alapjogra vonatkozó szabályt kétharmados többséggel elfogadott törvényben kell meghatározni. Hangsúlyozom, nem az apró-cseprő, apró szabályokat, hanem a lényeges szabályokat. Ebben a szellemben született ez a megállapodás.
Most ennek két módja van a világ jogrendszerében. Az egyik mód, hogy részletes alkotmányos szabályozást adnak. A svájci, az osztrák vagy a német alkotmány - meg kell hogy mondjam - bőségesebb és részletesebb szabályozást ad az önkormányzatok gazdálkodásának alapjairól, például az adók megosztásáról, mint az előttünk fekvő, úgynevezett önkormányzati törvény. Tehát elegendő precedens található a hozzánk oly közel álló német jogterületen, hogy az alkotmányban több garanciális szabály van, mint a Kormány előterjesztett javaslatában.
Éppen ezért indokolt, hogy ugyanazt az eljárást kövessük az önkormányzati törvény ügyében is, mint annyi más jogintézmény esetében - Számvevőszék, Alkotmánybíróság stb. -, hogy az önkormányzatok ügye is kétharmados többséggel fogadtassék el.
Az önkormányzatok ügye közé nemcsak az tartozik, amit most a Kormány önkormányzati törvény címen előterjesztett, hanem sok-sok más ügy, amely igen vékonyan, hangsúlyozom, sok külföldi alkotmányhoz képest is vékonyan szerepel ebben a törvényben. Ezért kívánatos volna, hogyha a Kormány eredeti álláspontja érvényesülne.
Ezért mi be is terjesztettünk egy módosító indítványt, pontosan azonos ez a Kormány által előterjesztett szöveggel.
Kérnénk, hogy ezt fontolják meg a kormánypártok. Hogyha esetleg ezt pontatlannak tartanák, akkor kompromisszumként mi előterjesztettünk egy másik módosító indítványt, amelynek a szövege nagyban hasonlatos ahhoz, amit a FIDESZ is előterjesztett, vagy a Magyar Szocialista Párt is előterjesztett; amelynek a lényege az, hogy kiemelten szerepeljenek a gazdálkodás alapvető szabályai, hogy ezek a hátralévő időben is kétharmados törvények legyenek.
Úgy érezzük, hogy igen fontos és hasznos volna, hogyha a kormánypártok ezt megfontolnák, és adnának legalább annyi garanciát a Magyar Köztársaságban arra, hogy az önkormányzat pénzügyei kifogástalan módon valósulnak meg, mint az előbb említett jogállamokban adnak az ott hatályos alkotmányok.
Összegezve: én kérném a kormánypártokat, hogy ilyen tekintetben fontolják meg még egyszer az álláspontjukat.
Ugyanakkor szeretném leszögezni azt, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége mindent el fog követni, hogy Magyarországon önkormányzati választások legyenek. Nem kívánjuk azt, hogy tanácsválasztásokat tartsunk szeptember 30-án. A törekvésünk messzemenően az, éppen ezért terjesztettünk elő rögtön két kompromisszumos megoldást is, hogy - valahol a kormánypártok és az ellenzék félúton találkozva - olyan kifogástalan megoldást találjunk, amelynek alapján szeptember 30-án, ha nem is egy tökéletes, távolról nem tökéletes önkormányzati törvény alapján, de mégis nem tanács-, hanem önkormányzati választásokat lehet tartani. Köszönöm. (Taps balközépen.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit