BOTOS KATALIN pénzügyminisztériumi államtitkár:

Full text search

BOTOS KATALIN pénzügyminisztériumi államtitkár:
BOTOS KATALIN pénzügyminisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársam! Egy tatabányai bányásztelepülés volt gyermekkorom színtere. Karnyújtásnyi közelségből ismertem, de legalábbis egy házsaroknyi közelségről ismertem a VII. telep bányászainak nehéz és küzdelmes életét azokban az években, amikor még széncsatákat vívtunk, és amikor ezeknek a csatáknak a föld alatt valóban komoly áldozatai is voltak. Nem kell tehát külön szívhez szólóan ecsetelnie senkinek a számomra sem, s azt hiszem a közvélemény előtt is tisztázott a bányászok nehéz munkája. Ugyanakkor a kérdésére azt kell válaszolnom, hogy, ahogyan a hűségjutalom kifizetése, amely hosszú ideje része a bányászok bér- és jövedelemszerzésének, semmiképpen nem lehet a kérdés tárgya, hogy ezt ki fogjuk-e fizetni. Ugyanúgy, ahogyan törvényes keretben a jövedelemszerzés lehetőségei közé tartozik, ugyanúgy odatartozik a jövedelemadó hatálya alá is, amely általánosságban érvényes. Ez egy régóta felvetődő kérdés a bányásztársadalom részéről, hogy e téren mentességet szeretnének. Nem áll egyedül a Pénzügyminisztérium, hivatkozva a központi költségvetés nehéz helyzetére, arra, hogy számtalan mentességi problémával és kivételezési kérelemmel találja magát szemben, amelyek közül, ha talán nem is ilyen mértékben, de sok-sok egyéb indokkal is jelentkeznek, amelyeket mégsem áll módunkban teljesíteni más tárcák, mindenekelőtt a művelődési tárca is osztja véleményünket abban a tekintetben, hogy a kormányzatnak törekednie kell a mentességi kör szűkítésére. Ebben az értelemben a kérdés utóbbi részére csak nemmel tudok válaszolni. Azonban - bár képviselőtársam utalt rá, hogy megoldódott a probléma, s erre én is válaszoltam, nevezetesen a hűségjutalom kifizethetőségének a ténye - engedjék meg, hogy néhány szóval erre is visszatérjek. Nem olyan régen hangzott el a Parlament előtt Bod Péter Ákos tájékoztatása a szénbányászat rendkívül nehéz helyzetéről. Mindnyájan tudjuk, hogy a bányászat szerkezetkorszerűsítés előtt áll, és számos nagyon komoly pénzügyi nehézséggel küzdő bányavállalat is van, amely tulajdonképpen a hűségjutalmat, sőt a bányászati béreket is csak hitel segítségével tudja kifizetni, s ezt a hitelt a bankok más fedezet mellett, mint a kormányzat garanciavállalása mellett, nem tudják teljesíteni. Éppen ezért ez a bizonyos ünnepi pillanat, amely a bányászok életében néhány napon belül elkövetkezik, viszonylag felhőtlen legyen, tájékoztatom Önöket arról, hogy a kormányzat dolgozik a szénbányászat helyzetén, annak perspektiváin, korszerűsítési lehetőségein.
Ennek keretében egy megvizsgált kérdés az előbb említett, a bányászok részéről sokszor felvetődő adóprobléma is, amelyben sok bíztatót a kormányzat pénzügyi részéről ugyan nem tudok mondani, de azt viszont garantálni tudom, hogy az ünnepi pillanatokban a jókedvhez a hűségjutalom kifizetése is hozzá fog járulni. Köszönöm figyelmüket és kérem, hogy fogadják el a tájékoztatást. (Taps.)
 

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit