FODOR ANDRÁS ATTILA, DR. (MDF)

Full text search

FODOR ANDRÁS ATTILA, DR. (MDF)
FODOR ANDRÁS ATTILA, DR. (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tegnap két törvényjavaslat általános vitája során jelentettem be, hogy módosító indítványt kívánok beterjeszteni annak érdekében, hogy a választás időpontjában külföldön tartózkodó állampolgárok is élhessenek választói jogukkal. Én – miután nem lévén jogász – ezt a két módosító indítványt "hályogkovács" módjára terjesztettem be, gondolván, hogy ez egy olyan javaslat, amellyel mindenki egyetérthet és mindenki támogatni fogja.
A mai bizottsági vita során meg kellett róla győződnöm, hogy elvben ugyan mindenki egyetért ezzel, ez egy fontos kérdés, és valóban ezt meg kell oldani, és én magam is így gondolom ma is, de arról kellett meggyőződnöm, hogy olyan sok és bonyolult kérdést vet fel ennek a technikai lebonyolítása, hogy a népszavazásig hátralévő időben ez a kérdés vagy megakadályozza a parlamenti vita során ennek a törvénymódosításnak az elfogadását, vagy pedig amennyiben ez mégis valamilyen módon keresztülmenne a Parlamenten, úgy a technikai lebonyolítás ütközne olyan akadályokba, hogy ugyan van egy törvény, de nem lehet végrehajtani.
Éppen ezért fenntartva annak az eltökélt szándékát, hogy ezt a kérdést meg kell oldani, úgy gondolom, hogy ez olyan fontos, hogy kellő időt kell adni arra, hogy ezt a Parlament is kellő súllyal megvitassa, és a végrehajtásban se szenvedjen csorbát.
Ezért úgy döntöttem, hogy jobb, ha most ezt a törvényjavaslatot visszavonom, és ugyanezt teszem az alkotmánymódosítást illetően is.
Be kell egyúttal látni, és ezt inkább a közvélemény és a sajtó felé mondom, hogy egy olyan húsdarálóban vagyunk itt – elnézést, hogy ezt a szót használom –, egy olyan törvényalkotási dömping nehezedik a Parlamentre, hogy a Parlamentnek a befogadóképessége és a törvényalkotó képessége is korlátozott, és kevés lehetőség van arra, hogy olyankor, amikor úgy gondoljuk, hogy egy törvényjavaslat az asztalon fekszik, mert valamilyen kérdésben aktuális kérdések miatt módosítani kell, nem biztos, hogy egy más kérdés is megoldható ezzel egyidejűleg. Amikor talán ez a nyomás szűnik, és a Parlament kevésbé elfoglalt lesz – bár nem tudom, hogy mikor lesz ilyen –, úgy gondolom, hogy ezt a kérdést ismét elő kell majd vennünk és meg kell oldanunk.
Köszönöm szépen. (Kis taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit