ILKEI CSABA, DR. (MDF)

Full text search

ILKEI CSABA, DR. (MDF)
ILKEI CSABA, DR. (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mit tagadjuk, átmeneti idők átmeneti megoldása az a módosító indítvány, amely most vita tárgya. Jól látta ezt a nemzetbiztonsági bizottság is, amelynek vitájában nagyon sok kérdésben egyetértés volt a kormánykoalíció pártjai és az ellenzék között. Amiben egyetértés volt, az zavar bennünket most a legjobban, hogy nincs megnyugtató nemzetbiztonsági törvény. Tervezet van, de még a bizottság sem vitatta meg. Átmeneti idők átmeneti megoldásainak az időszakát éljük. Hogy nincs szilárd jogi alapokra támaszkodó nemzetbiztonsági törvény, az mindenekelőtt a nemzetbiztonsági bizottság munkáját akadályozza, mert nincsenek törvényes eszközei arra, hogy a két titkosszolgálat alkotmányos működésére megnyugtató módon felügyeljen.
Másodszor: a titkosszolgálatok részére sem megnyugtató a jelenlegi helyzet. Megváltozott az ellenségkép, ezek a szolgálatok és tagjaik keresik szervezeti helyüket, és bennük az egyes személyek is keresik feszengve a helyüket. (Mozgás.) Nem fejeződött be belső megtisztulásuk, nem végleges a szervezeti hierarchiájuk. Egyetértünk, ebben nem volt vita.
Abban sem volt vita, hogy soha többet nem tartozhat valamennyi titkosszolgálat szovjet mintára egy tömbben a belügyminiszter alá. Rögtön hozzáteszem: személy szerint ésszerű megfontolásra ajánlom, hogy a két civil szolgálaton kívül más ne tartozzék se a miniszterelnök, se esetlegesen egy tárcanélküli miniszter alá, se politikai államtitkár alá; az élet jól bevált gyakorlata, minden korábbi törvényes és megnyugtató tapasztalat azt mutatja, hogy a katonai hírszerzésnek a vezérkari főnök alatt a helye, az elhárításnak pedig a hadsereg főparancsnokánál.
Ebben sem volt vita. Hol kezdődött a vita? És rögtön hozzáteszem: megértem az ellenzék álláspontját, azért értem meg, mert nem lenne ellenzék, ha nem azt proponálná, amit most hallottunk; jelesül a világ minden parlamentjében minden ellenzék közvetlenül a miniszterelnök közelében helyezi el vagy helyezné el azokat a kiélesített aknákat, amelyek adott jelre felrobbanhatnak. (Taps a jobb oldalon.) Miért? Mert egy sikertelen hírszerzőakció vagy egy kémbotrány, különösképpen ha azt kreálják, létrehozzák - ismerünk sokat a XX. század történelméből is -, alkalmas a miniszterelnök gyors és hatásos megbuktatására. Magyarul erről van szó. De hát az ellenzéknek ez egy természetes törekvése: minél közelebb vinni a felelősséget a miniszterelnök posztjához. (Mozgás.)
A kormányzópártnak természetesen az az érdeke, nemcsak politikai, hanem egyéb törvényes garanciákat tekintve is, hogy közvetve feleljen a miniszterelnök, és alatta legyen egy tárcanélküli miniszter, egy politikai államtitkár, uram bocsá' egy szakmai közigazgatási vagy adminisztratív államtitkár is, együtt a politikai és szakmai felelősség.
Nyilvánvaló, hogy megnyugtató és végleges megoldást csak a nemzetbiztonsági törvény hozhat. Tervezete ismert, a bizottság nem tárgyalta, személy szerint alkalmatlannak találom az előkészítés fogyatékosságai és a korábbi minták mechanikus átvétele miatt a bizottság szakmai vitájára.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Jól érezzük a bizottsági vitában, és meg kell mondanom, az eddig megvitatott témák túlnyomó többségében a legnagyobb egyetértés abban volt ellenzék és kormánykoalíció között, hogy egyvalamit nagyon szeretnénk garantálni, amit ma még nem tudunk. És ezért megértéssel hallgattam néhány felszólalást. Nincsenek ugyanis garanciáink arra, hogy a két titkosszolgálat, a hírhedt állambiztonsági szolgálat utódai ne kezdhessenek soha öncélú szervezeti önmozgásba, ne válhassanak soha önálló politikai hatalommá, ne lehessenek a politika által felhasználható eszközök, nemcsak politikai szervezetek és személyek ellen, hanem egyszerű választópolgárok ellen sem.
Nem érezzük a garanciákat, és ezért a bizottság tagjai is nyugtalanok. Személy szerint tehát én nem azért, mert az ellenzék oda telepítené az éles aknát, ahová ésszerűen egy ellenzéknek telepíteni kell: a miniszterelnök közvetlen felelősségi körébe, hanem azért, mert rendezetlen ez az oly sok politikai aknát rejtő terület, a titkosszolgálati munka. A depolitizálás, a pártsemlegesség elkerülhetetlen.
Az említett személyi követelmények megkívánása bizony – személy szerint én is ezt vallottam – még a kinevezés előtt elengedhetetlen. Nincs személyi megújulás nélkül egy újfajta állambiztonsági munka, ha az állam azt vallja magáról, hogy jogállam. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit