SZARVAS BÉLA (MDF)

Full text search

SZARVAS BÉLA (MDF)
SZARVAS BÉLA (MDF) (A képviselő mikrofonjában nincs hang. A számára odavitt kézi mikrofon zúg, recseg.) Remélem, nem a szolgálatok dolgoznak. (Derültség.) Ha lehet, szeretnék végigmenni az eddig felmerült kérdéseken.
Orbán Viktornak volt egy olyan kérdése, miért merte a Kormány ezt egyáltalán beterjeszteni. Talán azért, mert rendet szeretne tenni ezen a területen, szeretné megismerni a szolgálatokat, azok működését és emberanyagát. Azt hiszem, ez nem megvetendő szempont. Koncepciót majd csak nemzetbiztonsági törvény formájában fog előterjeszteni a Kormány, úgy tudom, nem ezen a rendkívüli ülésszakon kerül be, hanem majd az őszi ülésszakon. Úgy tudom, nekünk egyelőre önkormányzati törvényt kellene elfogadnunk.
A második. Szeretnék egy tévhitet eloszlatni. Orbán Viktornál és Haraszti Miklósnál is fölmerül, hogy a miniszterelnök közvetlen felügyelete alá tartoznak ezek a szolgálatok. Hadd próbáljam elmondani, Európában nem divat, hogy a miniszterelnök felügyelete alá tartoznak ezek a szolgálatok. Orbán Viktor és Haraszti Miklós is bizonyára egy bizonyos, a titkosszolgálatok tevékenységét koordináló bizottságra gondolhatott, amelyik tényleg minden országban a miniszterelnökhöz van rendelve. Ez természetesen nem tévesztendő össze a hírszerzéssel: egészen más terület. A hírszerzés vezetői, az elhárítások vezetői, az ezért felelős miniszteri posztok várományosai, illetve azokon a posztokon megbízott emberek jelennek meg abban a bizottságban. Ettől mindössze az NSZK tér el. Ott pedig tulajdonképpen tárca nélküli miniszteri jogkörrel megbízott kancellári hivatalvezető felel ezekért a kérdésekért.
A harmadik. Akkor próbáltam jelentkezni erre a felszólalásra, mikor Ilkei Csaba még nem beszélt erről. Most nincs szükség arra, hogy egy megrendezett színjáték keretében megbuktassák a miniszterelnököt. Ezekről a szolgálatokról és az ezekből kiváló emberekről nem tudjuk, milyen befolyásoltsággal rendelkeznek, nem tudjuk, milyen kapcsolatrendszerük van, nem tudjuk, kik kívánják ilyen célra mozgatni őket. Amennyiben egy tárca nélküli minisztert, illetve egy másik minisztert bízunk meg ezzel a feladattal, az ő esetleges kudarcukra – a megrendezett színjátékra gondolok – az ő politikai karrierjük megy rá, nem pedig az országé.
Amennyiben belpolitikai vonatkozásban használnák ezeket a szolgálatokat, gyakorlatilag nemcsak ezek a miniszterek buknának meg, hanem a belpolitikai vonatkozás miatt a miniszterelnök is. Bizonyára ismerős az, hogy a belpolitikában ezen eszközök használata mindenütt fővesztéssel jár, tehát ez esetben a Kormányt megint csak meg lehetne buktatni.
A parlamenti bizottsági ülésen erről beszéltünk. Ott a FIDESZ és az SZDSZ képviselői is elismerték, hogy a jelenlegi felállás, a jelenleg javasolt felállás – a honvédelmi miniszter, illetve a tárca nélküli miniszter – egy stabil nemzetbiztonsági törvénnyel garanciákat adhat. Ezt jónak ítélték. Akkor nem értem, hogy most a kissé kaotikus helyzetben miért nem vihető keresztül, miért okozna most problémát. Valakinek szüksége lenne arra, hogy megbuktassa a miniszterelnököt?
Haraszti Miklóshoz szeretnék még két-három mondatot intézni. Szerinte visszalépünk a demokráciában, mert nem a miniszterelnökhöz tartoznak ezek a szolgálatok. Tanácsolnám, hogy sürgősen értesítse ez esetben Olaszországot! (Zaj.) Franciaországban pedig egyenesen lábbal tiporják a demokráciát, mert nemhogy nem kapcsolódnak a miniszterelnökhöz és a köztársasági elnökhöz, hanem ráadásul miniszterekhez, miniszterek alá rendeltek. Ugyanígy van Hollandiában, Belgiumban stb.
A titkos eszközök használatának, illetve a titkos eszközök engedélyezésének kérdésében hadd fejtsem ki, hogy ennek az egyhónapos határidőnek a csökkentése egyenesen nevetséges. Elmondom – megpróbálom elmondani –, hogy miért. A külföldi rezidentúrák megfigyelése szinte egész éves feladatot jelent egy igazi kémelhárításnak. Ha nem akarjuk, hogy rosszabb helyzetbe kerüljünk, mint a második világháború idején Svájc – ahol a kémek ki-be járkáltak, és központok gyűltek már össze –, akkor megfelelő elhárítással kell rendelkeznünk. Hangsúlyozom, én is egyetértek vele, hogy – kizárólag a hírszerző tevékenység elhárítására – szükség van ezeknek az eszközöknek az engedélyezésére, ráadásul hosszú időintervallumban. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit