MONOSTORI ENDRE, DR. (SZDSZ)

Full text search

MONOSTORI ENDRE, DR. (SZDSZ)
MONOSTORI ENDRE, DR. (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én módosító indítványt terjesztettem elő az illetékekről szóló törvényjavaslathoz. E módosító indítvány lényege, hogy a javaslat által 6000 forintban meghatározott bontóperi illeték összege 3500 forint legyen.
Mivel ezt a témát tegnap dr. Török Ferenc képviselőtársam érintette, ezért csak nagyon röviden kívánok egy-két gondolatot hozzáfűzni a módosító indítványhoz.
Az az indítvány látszólag nem olyan nagy és átfogó jelentőségű, mint a többi indítvány, de ha figyelembe vesszük a statisztikát, hogy Magyarországon minden harmadik házasságot felbontanak, akkor látható és nyilvánvaló, hogy a bontóperi illeték mértéke sajnos elég széles rétegeket érint.
A javaslatom indoka és oka az volt, hogy a bérből és fizetésből élők, átlagos vagy átlag alatti életszínvonalon élők számára ez a bontóperi illetékösszeg megfizethetetlen és kissé sarcjellegű. Mindannyian tudjuk, hogy a válás az egész család számára egy lelki és anyagi katasztrófát, csődöt jelent. Nem kell részletezni a lakásproblémát, a vagyonmegosztás szomorú következményeit stb. Ha mindehhez hozzászámítjuk azt, hogy a házasságot felbontani kérőknek még ezzel is számolniuk kell, akkor láthatjuk azt, hogy ezen réteg – tehát az átlagos és az átlag alatt élő réteg számára – lehetetlenné válik a házasságok felbontása.
Tudom, hogy sokan azt mondják: "No és, legalább csökken valamit a válások száma". Nem hiszem azt, hogy ennek a javaslatnak, amely a bontóperi illetéket ilyen magasra emelte, ez lett volna az indítórugója, indítóoka, de ha valaki mégis így gondolná, hadd hívjam fel a figyelmet arra, hogy egy olyan házasság fenntartása, amely véglegesen és helyrehozhatatlanul megromlott, csupán formai kötelékké vált, s nem tölti be a társadalmi rendeltetését, és amelyet elkeseredett gyűlölet hat át, a fenntartása – különösen ilyen eszközökkel – kifejezetten káros, ártalmas a feleknek, a családnak és a környezetüknek.
Meglepődtem, hogy a költségvetés illetékbevételi részén ez milyen elenyésző bevételt jelent, és különösen nem számottevő ezen belül a peres illetékekből befolyt bevétel, s különösen nem a bontóperes illetékből befolyó bevétel. Következésképpen hogyha 6000 helyett 3500 forintban állapítják meg a bontóperi illeték mértékét, ez valószínűleg a költségvetést nem fogja alapjaiban megrengetni, annál is inkább, mert eddig a bontóperes illeték az általam javasoltnál is kevesebb volt.
Végül pedig azt szeretném még elmondani, hogy valahogy úgy érzem, nem is erkölcsös, hogy a házasság intézményének válságát is felhasználjuk az illetékbevételnek a költségvetési növelésére. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit