VARGA MIHÁLY (FIDESZ)

Full text search

VARGA MIHÁLY (FIDESZ)
VARGA MIHÁLY (FIDESZ) Köszönöm. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Röviden három megjegyzést kívánok tenni módosító indítványomhoz.
A 836-os számon benyújtott javaslataim egy részét visszavontam, mivel a bizottsági ülésen vagy nem szólt mellettük érv, vagy egy szakmailag jobb megoldás kínálkozott. A fennmaradó módosító javaslataim egyike szintén a bontóper illetékének megváltoztatására tesz kísérletet.
Ebben az ügyben a mai napon már volt két hozzászólás, az egyik Monostori Endre részéről, aki a hatezer forintos illeték ellen szólt; az előbb Salamon képviselőtársam részéről, aki a hatezer forint mellett. Hát most úgy illik, hogy egy érv megint ez ellen a hatezer forintos illeték ellen szóljon.
A jelenleg érvényben lévő 2500 forintot kívánja ez az illetékmódosítás hatezerre felemelni, és a bizottsági vita során az én 3500 forintos javaslatom, bár nem kapott támogatást, de megjegyzem, ellenszavazatot sem. Tehát úgy vélem, képviselőtársaim egyetértettek abban, hogy a családok védelmének nem a büntető illeték a legjobb eszköze. A mai átlagkeresetek mellett véleményem szerint nem tartható fenn ez az igen magas, hatezer forintos összeg.
Salamon képviselőtársamnak válaszolva megjegyzem, hogy bár illetékmentességet lehet kérni, és nagyon sokan kérnek a mai 2500 forintos illetékre is illetékmentességet; tehát én nem látom azt célszerűnek, hogy felemeljem ezt az összeget hatezer forintra, majd illetékmentességet kérjenek erre is, mert a bíróság nagyon sok esetben elutasítja ezt az illetékmentességi kérelmet. Személy szerint még nem találkoztam olyannal, aki megkapta volna erre a 2500 forintra az illetékmentességet.
Visszatérve saját módosító javaslatomra viszont, ismerőseim meggyőztek arról, hogy a bontóper előtti meghallgatás illetékét nem célszerű az eddigi ötszáz forintos szinten tartani, hiszen ez nem készteti meggondolásra azokat, akik egy rosszabb éjszaka után másnap a bíróságra futnak. Így ehhez a módosító indítványomhoz egy módosítást kívánok benyújtani, amely a bontóper előtti meghallgatás illetékét ezer forintra emelné, hasonló szellemben, mint ami a törvényjavaslatban jelenleg található.
Másik módosító javaslatom a 37. § (3) bekezdésének c) pontjához fűződik, a Legfelsőbb Bíróságnál indult eljárásnál az illeték alapját kívánja eltörölni. Mivel a bizottsági vita során kiderült, hogy nincs a jelenlegi jogrendben olyan eljárás, amely a Legfelsőbb Bíróságnál indulna. Úgy vélem, hogy a törvénynek nem célszerű olyan eljárásokra hivatkoznia, amelyeket egy másik törvény eleve kizár.
S végül harmadikként az öröklési és ajándékozási illetékkulcsokhoz kívánok egy pár szót szólni. Mint azt már az általános vita során is jeleztük és elmondtuk, támogatjuk a lineáris kulcsok bevezetését, akkor még 6, 8 és 10 százalékot javasolt két módosító indítvány is, de megértve azokat az érveket, amelyek 5 százalékot javasolnak az első csoportban, ezt a változatot ajánlom képviselőtársaimnak elfogadásra. Emellett kérve támogatásukat módosító indítványaimhoz is. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit