HORVÁTH TIVADAR, DR. (SZDSZ)

Full text search

HORVÁTH TIVADAR, DR. (SZDSZ)
HORVÁTH TIVADAR, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Belügyminiszter Úr!
A külpolitikára figyelve egyre gyakrabban találkozunk azzal a hírrel, hogy a Szovjetunió 1991. január elsejétől állampolgári jogként fogja biztosítani lakosai számára a külföldre utazás lehetőségét. A Szovjetunióban erre az intézkedésre olyan körülmények közepette fog sor kerülni, amikor az országban még mindig fokozódik a belső feszültség, eddig nem tapasztalt méretű az élelmiszerhiány, és kiszámíthatatlan társadalmi és politikai események követhetik egymást. Ha már a vitatott gazdasági reformtervek határozott bevezetésén fáradoznának is, a legjobb esetben sem lenne javítható belátható időn belül a közellátás és a társadalom életszínvonala. A határsorompók megnyitása, nemzetközi vélemények szerint, tömeges exodust indítana el a Szovjetunióból a szomszédos és a nyugat-európai országokba. Szovjetunióbeli becslések szerint is százezertől akár 20 millió főig terjedhet az országot a reménytelenség miatt végleg elhagyni akarók száma.
Az ilyen tömegben meginduló és eddig példa nélkül álló népvándorlás gazdasági és társadalmi csődhelyzet elé állítaná a legfejlettebb nyugat-európai országokat is. Ezen országok közül sajátos önvédelmi érdekből többen már jó előre intézkedések foganatosítását tervezik. Magyarország, mint a Szovjetunió szomszédja a legközvetlenebbül lenne érintve a menekültáradat cél-, illetve tranzitállomásaként. Nem kell nagy jóstehetséggel rendelkeznünk afelől, hogy belássuk: gazdaságunk és társadalmunk összeroppanna, ha ez a tehertétel a valóságban is bekövetkezne.
Kérdésem a belügyminiszter úrhoz: fel tudnak-e készülni olyan intézkedések foganatosítására a határforgalom, a határ- és idegenrendészet területein vagy a Szovjetunió állampolgáraira vonatkozó bel- és kiutazási feltételek újraszabályozásában, amelyekkel a nemzetközi normákat és a genfi konvenciót nem sértve, az ország érdekei szempontjából nemkívánatos fejlemények elhárítására képesek lesznek. Ehhez a problémához szorosan kapcsolódik, hogy miként kívánják kezelni az országban tartózkodó több tízezer rendezetlen státusú külföldi állampolgár jogi helyzetét. Várom a miniszter úr válaszát, köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit