MÉCS IMRE (SZDSZ)

Full text search

MÉCS IMRE (SZDSZ)
MÉCS IMRE (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, augusztus 3-tól csupán 3 hónap és két nap telt el, így nem hiszem, hogy alapvető koncepciókban változás állt volna be. Nem tudom elképzelni, hogy egy rendőrség jól tudna működni a helyi önkormányzatok együttműködése nélkül. Áldatlan állapotokat szül, ha a rendőrkapitány és a helyi önkormányzat szembenáll egymással, torzsalkodnak. Ez nem kívánatos állapot.
Az önkormányzatoknak szükségük van arra, hogy jó rendőrség legyen, a rendőrségnek alapvető érdeke, hogy támogassák az önkormányzatok. Itt olyan szoros, közös érdekazonosság áll fönn, hogy csak kivételes esetben törheti ezt meg valami, s ez az a valami, amit ki kell zárnunk.
Az általam igen tisztelt Horváth Balázs belügyminiszter úr helyesen mutatott rá, hogy tulajdonképpen választani kellene a rendőrkapitányokat, de ha ez csak az egyik változat lehet, mindenképpen jelentős beleszólást, ad absurdum vétójogot – mivel a magyar jog terminus technicusként nem ismeri a vétójogot –, egyetértési jogot kell biztosítani.
Nem merek olyan rosszindulatú gondolatokat még az agyamban sem megöblögetni, hogy netán az okozza ezt a változást, hogy nem MDF-es polgármesterek vannak zömmel az országban, és ennek következtében esetleg SZDSZ-es testületek, SZDSZ-es vagy független polgármesterek azok, akik ezt az egyetértési jogot gyakorolnák. (Derültség, taps.)
Azt hiszem, nekünk hosszú időre kell megteremteni a rendőrség és az önkormányzatok együttműködését. Nem hiszem, hogy az önkormányzatok megakadályoznák ennek a posztnak a betöltését, hiszen ha már a 2. vagy 3. jelölt sem felelne meg, akkor ott valami fundamentális baj van, amit ki kell vizsgálnia a rendőrfőkapitányságnak vagy a Belügyminisztériumnak. Nem hiszem, hogy ezzel probléma lenne.
Ami Salamon képviselőtársam praktikus aggályait illeti, azzal szemben is van praktikus érvem, ugyanis rendkívül fontos, hogy vidéken, ahol sok település tartozik egy rendőrkapitánysághoz, a rendőrkapitány személye minden egyes település számára elfogadható legyen. Nagyon gyakori vidéken, hogy a kapitányok egy-egy frekventált városra, a székhelyre vagy esetleg két városra ügyelnek, oda koncentrálják az erőket, és nem törődnek a többi önkormányzattal. Ha valamennyi önkormányzat egyetértését meg kell szerezniük, akkor nyilvánvalóan a rendőrkapitányok igyekezni fognak jól ellátni az egész terület védelmét. Ezért tisztelettel javaslom a tisztelt Háznak, hogy dr. Horváth Balázs javaslatát, amit én öntöttem formába, és amit dr. Hack Péter tovább finomított, méltóztassanak elfogadni. Köszönöm. (Taps balról.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit