ELNÖK (Szabad György)

Full text search

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Megköszönöm Kelemen András államtitkár úr bejelentését és kérését. Szeretném felhívni a tisztelt Országgyűlés figyelmét: így szükségessé vált, hogy a sürgős tárgyalásokról döntsünk. Azt is fel szeretném tárni, hogy az Országgyűlés házbizottsága tegnapelőtti tárgyalása során kapta kézhez ezeket a törvényjavaslatokat, állást foglalt a lehetséges sürgős megtárgyalásuk mellett – ennek megfelelően nyilatkozott is.
A tegnapi, késői órákban lefolyt tárgyalások azt mutatták, komoly tárgyalástechnikai nehézségeket okozna a javaslatoknak a mai napon való letárgyalása. Ezért úgy gondolom, mondhatom, a Kormánnyal egyetértésben arra jutottunk, hogy ma a Házat a sürgős tárgyalás megszavazására kérjük fel, a sürgős tárgyalást magát pedig megfelelő bizottsági előkészítés után, a következő ülésen bonyolítjuk le. A Kormány értékelése szerint ez a lehetséges kiutalási időpontot nem befolyásolja.
Ezek után kérem az Országgyűlést, foglaljon állást a sürgősségi napirendre vétel mellett.
Elsőként a társadalombiztosítási alap 1989. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat sürgőssége kérdésében kérem állásfoglalásukat. Ez az 565-ös számú előterjesztés. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, egyetért-e a törvényjavaslat sürgős tárgyalásával. Kérem a szavazatokat! (Megtörténik.) Köszönöm az államtitkári szavazatokat is. Megállapítom, hogy az Országgyűlés az államtitkári szavazatokkal együtt 245 "igen" szavazattal 1 ellenében, 10 tartózkodás mellett kimondta a sürgős tárgyalást.
A következő, az 566-os számot viselő, a társadalombiztosítási alap 1990. évi költségvetéséről szóló 1989. évi XLVIII. számú törvény módosításáról szóló törvényjavaslat. Kérdem a tisztelt Házat, egyetért-e sürgős tárgyalásával. Most kérem a szavazatukat! (Megtörténik.) Köszönöm az államtitkároknak. Megállapítom, hogy az Országgyűlés 250 szavazattal 2 ellenében, 13 tartózkodás mellett kimondta a sürgős tárgyalásba vételt. Köszönöm.
A következő a társadalombiztosításról szóló 1975. évi II. törvény módosításáról szóló 567-es számú törvényjavaslat.
Kérem letörölni a táblát. Most kérem az állásfoglalásukat. Most kérem a szavazatot. Igen, államtitkári állásfoglalás. Megállapítom, hogy az Országgyűlés – 5 államtitkári szavazattal – 228 "igen" szavazattal 1 ellenében, 15 tartózkodás mellett állást foglalt a sürgős tárgyalásba vétel mellett.
A következő a családi pótlékról szóló 1990. évi XXV. törvény módosításáról szóló 528-as számú törvényjavaslat.
Megkérdezem a tisztelt Országgyűlést, egyetért-e ennek sürgős tárgyalásával. Most kérem a szavazatukat! Köszönöm az államtitkároknak. Köszönöm a szavazatot.
Megállapítom, hogy az Országgyűlés – 6 államtitkári szavazattal – 285 "igen" szavazattal 2 ellenében, 13 tartózkodás mellett kimondta a sürgős tárgyalásba vételt.
A következő az egyes nyugdíjak felülvizsgálatáról, illetőleg egyes nyugdíjkiegészítések megszüntetéséről szóló törvényjavaslat, és ezzel összefüggésben az egyes nyugdíjak felülvizsgálatához szükséges adatszolgáltatásról szóló országgyűlési határozati javaslat.
Kérdezem, hogy e két összetartozó jogszabály megalkotása tekintetében egyetért-e a tisztelt Országgyűlés a sürgős tárgyalásba vétellel. Kérem állásfoglalásukat. Most kérem a szavazatot! Köszönöm.
Megállapítom, hogy az Országgyűlés – 7 államtitkári szavazattal – 221 "igen" szavazattal 18 "nem" ellenében, 22 tartózkodás mellett állást foglalt a törvényjavaslat, illetve a határozati javaslat sürgős tárgyalásba vétele mellett.
Mindezek nyomán felkérem a szociális, a költségvetési, illetve az alkotmányügyi bizottságot, hogy ezekkel a sürgős tárgyalásba vett törvényjavaslatokkal foglalkozni szíveskedjék és véleményüket a Ház plénuma elé terjesszék. Köszönöm.
Tisztelt Országgyűlés! Sürgős tárgyalásba vételi indítvánnyal került elénk az elmúlt rendszerhez kötődő egyes társadalmi szervezetek vagyonelszámoltatásáról szóló 1990. évi LXXII. törvény módosításáról, gyakorlatilag kiegészítéséről szóló törvényjavaslat.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, egyetért-e sürgős tárgyalásával. Kérem a táblát letörölni. Most kérem állásfoglalásukat! Köszönöm az államtitkári szavazatokat.
Megállapítom, hogy az Országgyűlés – 7 államtitkári szavazattal – 190 "igen" szavazattal 23 "nem" ellenében, 36 tartózkodás mellett a sürgősséget erre a javaslatra is kimondta.
Felkérem az alkotmányügyi, valamint a költségvetési bizottságot, hogy tárgyalja meg ezt a javaslatot és véleményét terjessze a plenáris ülés elé.
Tisztelt Országgyűlés! A Kormány a rádió- és televízió-stúdió alapítás korlátozásáról, valamint a frekvencia-moratóriumról szóló törvényjavaslatát benyújtotta és ennek sürgős tárgyalását kérte.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, egyetért-e a törvényjavaslat sürgős tárgyalásával. Kérem állásfoglalásukat! Az államtitkárok állásfoglalását is kérem! Köszönöm.
Megállapítom, hogy az Országgyűlés – a 7 államtitkári szavazattal – 177 "igen" szavazattal 28 ellenében, 33 tartózkodással ennek a javaslatnak a sürgős tárgyalását is magáévá tette.
Felkérem tehát az alkotmányügyi, illetve a kulturális bizottságot, hogy tárgyalja meg ezt a törvényjavaslatot és véleményét terjessze az Országgyűlés plénuma elé.
A Kormány az Európai Emberi Jogi Egyezmény aláírására történő felhatalmazásról szóló országgyűlési határozati javaslat meghozatalára is sürgős tárgyalást kért.
Kérem állásfoglalásukat! Előbb kérem a táblát letörölni! Köszönöm. Most kérem állásfoglalásukat, szavazatukat! Államtitkárokét is kérném szépen! Köszönöm.
Megállapítom, hogy az Országgyűlés – a 7 államtitkári szavazattal – 191 "igen" szavazattal 30 "nem" ellenében, 24 tartózkodás mellett a szóban forgó országgyűlési határozati javaslatra is kimondta a sürgősséget.
Felkérem tehát az emberi jogi, kisebbségi és alkotmányügyi bizottságot, alakítsák ki véleményüket és terjesszék a Ház plénuma elé.
Tisztelt Országgyűlés! Bejelentem továbbá, hogy a Kormány benyújtotta az energiapolitikai koncepciójáról szóló tájékoztatót, valamint a szénbányászat szerkezetátalakítási programját.
Felkérem a gazdasági, valamint a költségvetési bizottságot, hogy szíveskedjenek a tájékoztatót, illetve a programot megtárgyalni és véleményezni.
Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt ülésen az Országgyűlés napirendjére tűzte Szokolai Zoltán képviselőtársunk önálló indítványát, amely a polgári törvénykönyv és a sajtóról szóló 1986. évi II. törvény módosítására vonatkozik. Azóta képviselőtársunk a törvényjavaslat sürgős tárgyalását kérte és benyújtotta az ehhez szükséges támogató aláírásokat.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, egyetért-e Szokolai Zoltánnak a polgári törvénykönyvvel stb. foglalkozó törvénymódosító indítványa sürgős tárgyalásával. Kérem állásfoglalásukat! Most kérem szavazni! Államtitkárokat is! (Zaj.) Csendet kérek! Tisztelt Képviselőtársaim! Megállapítom, hogy – a 7 államtitkári szavazattal – az Országgyűlés 151 "igen" szavazattal 71 "nem" ellenében, 38 tartózkodás mellett ennek a javaslatnak a sürgős tárgyalását is elfogadta.
Bejelentem a tisztelt Országgyűlésnek, hogy képviselőtársaink közül többen újabb interpellációkat és kérdéseket nyújtottak be. Felkérem Trombitás Zoltán (a név téves) jegyzőt, szíveskedjék ismertetni a még el nem hangzott interpellációk és kérdések lajstromát.
Interpellációk és kérdések tárgyának ismertetése: Glattfelder Béla jegyző

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit