MOLNÁR TIBOR, DR. (SZDSZ)

Full text search

MOLNÁR TIBOR, DR. (SZDSZ)
MOLNÁR TIBOR, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! A 473-as szám alatt benyújtott módosító javaslatot szeretném röviden indokolni, mely Eörsi Mátyás módosító javaslatához kapcsolódik. Módosító javaslatom a kormányelőterjesztés sokat vitatott 3. §-át érinti. Alapvetően meg kell állapítanom – mi, szabad demokraták is úgy gondoljuk –, hogy ez a 3. szakasz alapvetően elhibázott. Egyszerűen arról van szó, hogy minden tényleges érdemi döntést a Vagyonügynökség kezében összpontosít ma, s hiába próbáltuk érvekkel alátámasztani, hogy egy kormányszervre, egy államigazgatási szervre nem lehet rábízni ezt a nemzeti ügyet, a privatizációt. Úgy tűnik, minden érvelésünk hatástalan marad.
A 3. szakasz belső ellentmondásokkal terhes. Nagyon furcsának találom, hogy egyrészt ez a 3. szakasz megengedi az állami vállalatnak, hogy elhatározza, hogy átalakul, ugyanakkor, amikor az állami vállalat, amelynek erről dönteni kellene, az üzleti feltételeket valóban testközelből tudja megítélni, akkor a Vagyonügynökség semmibe veheti ezeket a feltételeket, s majd a Vagyonügynökség mondja meg ezeknek az állami vállalatoknak, hogy milyen feltételekkel alakulhatnak át. Mindenen túlmegy a 3. szakasz azon rendelkezése, amelyet a módosító javaslatomban elhagyni javasoltam. Ez a javaslat azt mondja ki, hogy az Állami Vagyonügynökség meghatározhatja, hogy melyek azok az ügyek az átalakulással kapcsolatban, amelyek nyilvánvalóan sértik a társadalom érdekeit, és a nemzetgazdaság megkárosításához vezetnek.
Szakmailag is elfogadhatatlan számomra. Miről van szó? Arról van szó, hogy egy kormány felügyelete alatt álló szervezet, mint a Vagyonügynökség, olyan hatáskört kapna e javaslat alapján, amely kimondhatná, hogy a társadalom érdekét milyen ügy sérti. Egy kormányszerv mondja meg, hogy a társadalom milyen érdekét sérti? Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Kormány! Remélem, ezt nem lehet komolyan gondolni, s Önök sem gondolják komolyan.
Ugyanez a helyzet a nemzetgazdaság megkárosításával kapcsolatos kitétellel. Mire lehet itt gondolni? Egyrészt arra, hogy szakmai hiba lenne. Ezt én a Kormány részéről fel nem tételezhetem. Ha pedig arra gondolok, hogy ez tudatosan kerül bele ebbe a törvényjavaslatba, akkor ez ékesen bizonyítja azt, hogy a Kormány erősen centralizálni akarja az egész privatizációval kapcsolatos ügyet.
Fel kell hívnom a figyelmüket arra, hogy amikor az alkotmányügyi bizottság ülésén ezeket a módosító javaslatokat tárgyaltuk, a Kormány tulajdonképpen egyetértett azzal a javaslattal, hogy maradjon el az a kitétel, hogy a Vagyonügynökség ne mondhassa azt, hogy egy bizonyos átalakulási ügy az egész társadalom érdekeit sérti.
Meg kell, hogy mondjam Önöknek, amenynyiben megszavaznák a módosító javaslatomat, az minket, szabad demokratákat akkor sem boldogít, hiszen nekünk alapvetően az egész koncepcióval van bajunk. Úgy gondoljuk, hogy az egész 3. §, amit a tisztelt kormánypárt betett ebbe a törvényjavaslatba, nem szolgálja a nemzetgazdaság ügyét, s a nagy nemzeti ügyet, amit privatizációnak nevezünk. Köszönöm szépen. (Taps balról és középről.)
 

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit