ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ)

Full text search

ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ)
ÁDER JÁNOS, DR. (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Röviden szeretnék csak érvelni Orbán Viktornak az immáron módosított javaslata mellett, miután ő – sajnos – nem vehet részt a mai ülésen. Arra tett javaslatot, hogy bizonyos szervezeti kör – s a módosítása már, tehát az ő javaslatának a módosítása már arra irányult, hogy meglehetősen szűk körben vonta meg ezen szervezeteknek a körét – ugyanolyan elbírálás alá essen, mint a Parlamentben is helyet foglaló pártok, tehát hogy ne ingyenesen használhassák erre a rövid időre sem ezeket az ingatlanokat, hanem megfelelő díj ellenében.
Én azt gondolom, hogy azok a korábbi félelmek ezáltal kiküszöbölhetők, hogy itt olyan társadalmi szervezeteket is érinthet a szabályozás, mint például a különböző sportegyesületek, amelyek ennek következtében rendkívül hátrányos helyzetbe kerülhetnének. Miután itt most már tényleg csak a nyolc szervezetről van szó, amelyeket a 3. § felsorolt, és nyilván nem szükséges arra emlékeztetnem, hogy melyek ezek, úgy gondolom, hogy ezek a szervezetek rendelkeznek azokkal a költségvetési forrásokkal, amelyek biztosítják számukra azt, hogy erre a rövid időre is ezt a bizonyos használati díjat befizessék. Ez az egyik érv.
A másik, amit korábban is elmondtunk már az általános vita során, hogy a szervezetek közötti egyenlő elbírálás is ezt tenné indokolttá, hogy akkor – mondhatnám saját szervezetünket –, amikor a Lendvay utcai székházunkért 270 ezer forintot fizetünk havonta, semmi okát nem látjuk annak, hogy a korábbi rendszerhez kötődő szervezetek ingyenesen használhassanak ingatlanokat.
A harmadik érv: ugyan most zárt határidőket fogalmaz meg a jogszabály, és mindössze két hónapról lenne szó, de az egyik ellenérvünk, hogy ezt a két hónapot sem lehet egy kézlegyintéssel elintézni, hiszen azért itt nem jelentéktelen összegekről van szó, másrészt pedig van arra példa, sajnos, a Parlament jogalkotása köréből is, hogy a határidőket, sajnos, nem sikerül betartani, és később azért kellett egy törvényt módosítani – lásd az ombudsmanról szóló elképzeléseket és az arról szóló törvényi elképzeléseket –, mert a határidőre nem sikerült megfelelő törvényjavaslatot, vagy jogszabályt elkészíteni, netán hogyha ez ebben az esetben is bekövetkezne, akkor ez a két hónap máris több hónapra módosulhatna, és akkor még jelentősebb összegről lenne szó.
Még egy információ – csak a gazdasági bizottság tisztelt előadója, Szabó Iván úr nem említette –, hogy a gazdasági bizottság is, a költségvetési mellett, támogatta Orbán Viktor javaslatát, és az alkotmányügyi bizottság ugyan nem támogatta, de nagyon szoros szavazati aránnyal maradt el ez a javaslat, tehát mindezt szíves figyelmükbe ajánlom a kérdés eldöntésekor. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)
 

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit