SALAMON LÁSZLÓ, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság elnöke:

Full text search

SALAMON LÁSZLÓ, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság elnöke:
SALAMON LÁSZLÓ, DR. az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság elnöke: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Minden módosítást figyelembe vett a bizottság, és azokat a javaslatokat is, amelyek annyiban tértek el a továbbiaktól, hogy kisebb szövegpontosítást tartalmaztak, újratárgyalt. A felvetett problémát – ha jól értem – Isépy államtitkár úr abban látja, hogy ha Kósáné dr. Kovács Magdolna visszavonja javaslatát – mint ahogy ezt most megtette, és csatlakozott a Solt Ottilia, Havas Gábor-féle javaslathoz –, akkor valamiféle hézag keletkezik a tekintetben, hogy a korábbi kezelői jog alapján harmadik személyekkel megkötött szerződésekből befolyó ellenértéknek mi lesz a sorsa.
Szerény véleményem szerint nincs joghézag, mert Solt Ottilia és Havas Gábor javaslata pozitívan ad egy javaslatot, ami persze azt is igényelné, hogy az Országgyűlés ossza azt az álláspontot, hogy az innen befolyó ellenérték valóban a Társadalombiztosítási Alapba folyjék be.
Akkor nem maradna ez szabályozva, ha az Országgyűlés nem osztaná ezt az álláspontot, és azért szavazna a Solt Ottilia – Havas-féle javaslat ellen, mert abból azzal az elemmel nem ért egyet, hogy az a Társadalombiztosítási Alapba kerüljön. Ekkor valóban a törvényben nem lenne kifejezett szabály arra nézve, hogy mi legyen az ellenérték sorsa. De az én nézetem szerint abból, hogy itt állami tulajdonról van szó, valamint abból a körülményből, hogy a használati jog vonatkozásában a hasznok megszerzésére nem jogosít, hanem a haszon a Polgári Törvénykönyv és a polgári jog főszabálya szerint a tulajdonost illetik meg, ha nincs is a törvényben kifejezett rendelkezés, jogértelmezéssel mégis megoldható a kérdés. Ha az Országgyűlés arra az álláspontra helyezkedne, hogy nem ért egyet Solt Ottilia javaslatával amiatt, mert ő egy adott helyre, a Társadalombiztosítási Alapba kívánja utalni a pénzt, ezért nem támogatja, ezért nem fogja megszavazni, itt nem lesz rendelkezés. Az én nézetem szerint akkor is rendezve van a kérdés, ha a polgári jog szabályai szerint ez az összeg a magyar államot, következésképp a költségvetést illeti meg az én értelmezésem szerint. Én a problémát nem látom olyan mértékűnek, mint ahogy az államtitkár úr az előbb jellemezte.
 

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit