ELNÖK (Szabad György)

Full text search

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Kérem képviselőtársaimat, hogy abban az esetben, ha a bejelentés ellenére mégis el tudtak jönni, kézfelemeléssel jelezzék jelenlétüket.
Szabó János képviselőtársunk, Magyar Demokrata Fórum, kérem a gépét bekapcsolni!
Tisztelt Országgyűlés! Jelenlét-ellenőrzést tartunk. Kérem minden képviselőtársamat, nyomja meg az igen-gombot. (Megtörténik.) Köszönöm.
Megállapítom, hogy a jelenlévők száma a jelen lévő államtitkárokat beleértve 271 fő; az ülés határozatképes.
Kérem a műszakot, hogy Ugrin Emese képviselőtársunk gépét is szíveskedjék visszakapcsolni.
Képviselői mandátumok igazolása: Dr. Schiffer János (MSZP) (ismételt) Gaál Gyula (SZDSZ) Dr. Surján László (KDNP)
Tisztelt Országgyűlés! Mandátumigazolásokra kerül sor. Mindenekelőtt indítványozom, hogy a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottság állásfoglalása nyomán a nevezett bizottság visszamenőleg erősítse meg dr. Schiffer János mandátumát, akinek a mandátumát a választási és mandátumvizsgáló bizottság korábban már igazolta.
Közölnöm kell, hogy erre a visszamenőleges megerősítésre formai okokból van szükség. A mentelmi és összeférhetetlenségi bizottság ugyanis felfigyelt arra, hogy jelenleg hatásköri átfedés van a nevezett két bizottság működésének Házszabály szerinti meghatározottságában. Legyen szabad ezzel kapcsolatban a következőkre fölhívni a figyelmet.
Az egész kérdés formális, de legyen ez is világos mindenki előtt. Még a korábbi Országgyűlés döntése alapján került megállapításra a Házszabályoknak az a pontja, pontosabban a még korábbinak a megerősítése, hogy mandátumigazolási ügyben a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottság az illetékes. A szabad választások után pártközi megállapodás alapján az Országgyűlés megalakította a választási és mandátumvizsgáló bizottságot, kifejezetten ennek a feladatkörnek az ellátására. De nem törölte a korábbi Házszabálynak azt a rendelkezését, hogy ezzel a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottság kerül felhatalmazásra, nyert felhatalmazást. Így az átfedés jogi helyzete alakult ki.
Az átfedés megszüntetésével foglalkozik egy olyan módosító indítvány, amelyet már napirendre vettünk, éppen a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottság figyelmeztetése alapján. Tehát a kérdés rendeződni fog. Míg azonban ennek rendezése meg nem történik, a hatásköri átfedés gyakorlatilag fennáll.
Ezért most kérem a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottság állásfoglalását a másik bizottság által már megszavazott mandátum-igazolás tekintetében.
Kérdezem tehát a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottságot, ő is rendben találta-e dr. Schiffer János képviselő mandátumát. Megkérem a bizottság elnökét, Oláh Sándort, hogy nyilatkozzék e kérdésben.
Felszólaló: Oláh Sándor, a mentelmi és összeférhetetlenségi bizottság elnöke
 

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit