PALOTÁS JÁNOS (MDF)

Full text search

PALOTÁS JÁNOS (MDF)
PALOTÁS JÁNOS (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon röviden kívánok kiegészítést tenni. A postáról és a távközlésről szóló 1964. évi II. törvény igen széles körben, feleslegesen diszkriminálja a magyar magántulajdont az állami tulajdonnal szemben. Törvénymódosítási javaslatom az Alkotmány szellemében e területek szűkítését célozza meg. Ezt különösen azokon a területeken teszi, ahol a Magyar Posta illetve jogutód vállalatai évtizedek alatt sem oldották meg például a távközlő hálózatnak a társadalmi és gazdasági fejlődés által megkövetelt mennyiségi és minőségi fejlesztését, hihetetlen károkat okozva ezzel a társadalomnak.
A gazdaság területén egyébként is minimális elvárás – tulajdonjogformától függetlenül – egy-egy monopóliummal szemben, hogy legalább szerződéskötési kötelezettségének eleget tudjon tenni. Erre az állami monopólium még reményt sem tud adni sem ma, sem a jövőben. Ezért kérem a törvénymódosítási javaslat tárgyalását.
Tudomásom van róla – hiszen magam is megkaptam –, hogy a kormány illetékes minisztériuma ezen a területen a közeli hónapokban új törvényjavaslatot terjeszt be. A miniszter úrral történt egyeztetésem alapján, illetve a megkapott tervezetből azonban megállapítható, hogy ezen a területen nem kíván előrelépni a minisztérium.
Ezért önmagában sem támogatnám, hogy ezt a kérdést később egy bizonytalan időpontban tárgyaljuk meg. Külön kérem a tisztelt Ház figyelmét és egyetértését ezen a területen a mostani törvénymódosítási javaslat szempontjából azért, mert a minisztérium olyan pozíciókat, melyeket az elmúlt években kellő politikai támogatás hiányában az állami monopólium e területeken elvesztett…, a mostani időszakot arra kívánja felhasználni, hogy ezeket az engedélyeket felülvizsgálja, és az érvényes törvények szellemében – de nem a készülő törvények és az új gazdasági folyamataink szellemében – a korábban magánvállalkozásoknak és külföldi vállalkozásoknak megadott engedélyeket visszavonja.
Miután nem sikerült azt a kompromisszumot a miniszter úrral megkötnöm, hogy ezeket a visszavonó vizsgálatokat függessze fel a minisztérium, a Kormány által beterjesztett új törvénymódosítási javaslat vitájáig, addig adjon haladékot, hogy e területen az adott vállalkozásoknak saját kockázatukra, de ne kelljen betartaniuk e korlátozó, diszkriminatív intézkedéseket – ez a megállapodás nem sikerült, ezért kérem, hogy a vizsgálatok kárainak mérséklése okán a tisztelt Ház most és nem egy készülő törvényjavaslat idején vitassa meg erről a saját álláspontját. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)
 

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit