PINTÉR ISTVÁN (FKgP)

Full text search

PINTÉR ISTVÁN (FKgP)
PINTÉR ISTVÁN (FKgP) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Azt hiszem, hogy ebben a teremben ma én vagyok a legszomorúbb. Mindannyian láttuk, hogy a múlt hét végén a sajtó, rádió úgy nyilatkozott, hogy ma a földtörvényt tárgyalja a Parlament. A hét végére és a jövő hét elejére ezért a választóim gyűléseket hívtak össze. Ezen a gyűlésen tájékoztatnom kellene választóimat, hogy mi is van a földtörvénnyel. Kérdezem: mit fogok tudni nekik mondani?
Nagyon kellemetlen, hogy elhangzanak nyilatkozatok, a Kisgazdapárt javaslatát, földtörvényét agyrémnek nevezik – ezen elcsodálkozik a falu lakossága. Szeretném, aki így gondolkodik, eljönne velem egy falugyűlésre, ahol 300-400 még mindig vérző sebbel ülő parasztember van, és ott kell így megmondani. Emberek! Én nem merem megmondani.
Felmérve, hogy mi elé nézünk. Azt akartuk ma tárgyalni, hogy a földeladásokat szüntessük meg. Igen – jogos! Felhívom a tisztelt figyelmét az Országgyűlésnek, ha ezt a törvényt így, egy az egyben elfogadjuk, a földek eladása továbbra is folytatódik, mégpedig úgy, hogy 50 éves tartós használatba adják. Mi az 50 éves tartós használat? Nem ugyanaz, mint az eladás?
Környékünkön számtalan példát tudnék felsorolni – nem untatom vele az Országgyűlést. Én magam is azt mondom, hogy az idő sürget, tudni kell azonban, hogy a mezőgazdaságban az év nem január elsején kezdődik, hanem már július elsején. A helyzetet felmértem, meg kellett állapítanom, hogy ahogy a parlamenti tárgyalásokkal haladunk, valamikor késő ősszel vagy talán még akkor sem kerül sor a földtörvény tényleges tárgyalására. Szabadságot emlegetnek, s kérdésem: hogy állunk a választók elé, nemcsak mi, kisgazdák. A röplapok a kezemben vannak, rajta van, amit a Fidesz, a Magyar Demokrata Fórum és a többi, a választáson induló pártok programjukba beillesztettek. Akkor ígértük, és most úgy látszik, elfelejtettük, hogy honnan jöttünk, és azok az emberek, akiknek ígértük, most már nem kérnek, hanem követelnek. (Zaj. Közbekiáltás: Hallgassuk meg az előadót! Orbán Viktor a levezető elnöknek: Vonja meg a szót!) Tudom, hogy nagy bonyodalmat okoz a földtörvény, sokkal könnyebb volt a földet elvenni, mint visszaadni, kérem azonban az illetékeseket, hogy a kérdést ne vessük el, és a másfél millió, falun élő embernek próbáljon az igénye szerint gondolkodni. Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit