SOLT OTTILIA (SZDSZ)

Full text search

SOLT OTTILIA (SZDSZ)
SOLT OTTILIA (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Elnézést, hogy az előbb, amikor szólítottak, nem voltam itt, de távolmaradásom, távollétem oka többé-kevésbé illusztrálja mondanivalómat, nevezetesen a szociális és egészségügyi bizottságnak kellett soron kívül ülést tartani, hiszen egy olyan törvényjavaslat került elénk, amelyet sürgősen el kell fogadnunk. Olyan sürgősen, hogy még a szociális bizottságnak sem volt ideje megtárgyalni.
A szociális és egészségügyi törvénykezést illetően többé-kevésbé minden kérdéssel mindig ugyanebben a cipőben járunk, mint például a most előttünk fekvő költségvetés esetében is.
A fő állítást Gaál Gyula képivselőtársam már előadta, mégis szeretném egy kicsit jobban megvilágítani, hogy végig tudják gondolni azok a képviselőtársak is, akik nem ebben a kérdéskörben otthonosak, és nem ebben a szférában érdekeltek, hogy milyen problémák előtt is állunk.
A költségvetésről szóló előterjesztés II/2-es füzetében olvasható egy mondat, amely úgy hangzik, hogy "1991-ben a gyógyító-megelőző feladatok társadalombiztosítási finanszírozásának második évébe lépünk.". Ez egy kijelentő mondat ebben az előterjesztésben. Az az egy baja van, hogy erre a döntésre mindeddig nem került sor az Országházban. Tehát nem döntöttük el azt az alapvető kérdést: úgy óhajtjuk-e, hogy az egészségügyet a továbbiakban a társadalombiztosítási alap finanszírozza, vagy netalántán felül akarjuk bírálni ezt a döntést?
Most a hátralevő néhány napban úgy kellene elfogadnunk mind az állam költségvetését, mind pedig a társadalombiztosítás költségvetését, hogy ebbena két dokumentumban van elrejtve ennek a nagy horderejű kérdésnek a megoldása.
Szeretném felhívni a figyelmüket a következőkre. Arra a döntésre, hogy a Társadalombiztosítási Alap legyen az egészségügy finanszírozója, azért került sor, mert minden szakértő és minden politikai erő, kormánypártiak és jelenleg ellenzékiek egyetértettek abban, hogy a magyar egészségügy mérhetetlenül kevéssé hatékony, mérhetetlenül költséges, és hogy ezen a dolgon változtatni kell.
Ennek a változtatásnak az egyik pici lépcsője vagy lépése volt az a gondolat, hogy biztosítási alapra kellene helyezni az egészségügyet, azonban ez nem annyiból áll, hogy az egészségügy finanszírozását a Társadalombiztosítási Alap folyósítja, hanem számos más lépésből. Ez a számos más lépés nem történt meg az elmúlt évben, holott a finanszírozásra, a forrásra egy évre szólt a törvényi felhatalmazás.
Most anélkül akarjuk folytatni a Társadalombiztosítási Alapból történő finanszírozást, hogy a tapasztalatokat az országgyűlés körében megbeszéltük volna, anélkül, hogy végigvitatták volna az érdekelt szakértők, az érdekelt bizottság és az Országgyűlés plénuma.
Az én személyes véleményem és az SZDSZ szakértői hátterének az a véleménye, hogy ezek a lyukak, amelyek az egészségügyi ellátás költségvetésében tátongtak, változatlanul fennállnak, tehát a lyukakon kifolyó pénz immár, ha fennmarad az eddigi kettős finanszírozási rendszer, amelyben a nagyobbik rész a társadalombiztosítást érinti, ezek a lyukak a Társadalombiztosítási Alap pénzéből fognak állandóan utánpótlást szerezni. Nincs igazából határ a Társadalombiztosítási Alap különböző szolgáltatásainak a finanszírozása között, magyarul tehát a lyukas egészségügyet alkalmasint a nyugdíjakból fogjuk finanszírozni anélkül, hogy jottányit is javulna az egészségügyi ellátás intézményi rendszere, hatékonysága, racionalitása.
Nagyon nagy kérdés számomra és a Szabad Demokraták Szövetségének a szociális és egészségügyi kérdésekkel foglalkozó szakértőinek a számára, hogy szabad-e ezt a költségvetést ilyen formában elfogadni és egyáltalában tárgyalni. Hogy illusztráljam a mondanivalómat, arra hívnám fel a figyelmüket, hogy ha belenéznek a társadalombiztosítás költségvetéséről szóló előterjesztésbe, ami nem a mai napirendünk, hangsúlyozom, de a két dolog szorosan összefügg, hiszen ha ezt módjuk lett volna megnézni, akkor azonnal a szívükhöz kapnának, és azt mondanák, hogy ezt a társadalombiztosítási finanszírozást nem szabad folytatni.
Következésképpen az állami költségvetés rovataiban kellene szerepelnie annak az összegnek, amely az egészségügy finanszírozásához szükséges.
Tehát hogy visszatérjek a gondolatmenetemhez, azt tapasztalnák, ha módjuk lett volna a társadalombiztosítás költségvetési előterjesztését alaposabban szemügyre venni – egyébként a kezünkben van –, hogy különösebb szabályok nélkül, különösebb ellenőrzés nélkül a társadalombiztosítás viszonylag jelentős fejlesztéseket végezhet a Társadalombiztosítási Alapból, annak az egészségügyre fordítható részéből, amelynek a költséghatásait azonban a továbbiakban nem tudja ellenőrizni, illetőleg nem tudja elénk tárni. Tehát ezeket a fejlesztéseket úgy folytathatja, hogy beleugrunk egy fekete szakadékba, és nem fogjuk tudni, hogy a jövő évi egészségügyi intézményfenntartás milyen költségeket fog maga után vonni, amelyek felmorzsolják a társadalombiztosítás pénzét.
Erre alapozom, többek között erre a tényre alapozom azt a megállapítást, hogy nagyon módjával szabad a lelkiismeretünket megterhelni a költségvetés elfogadásával úgy, hogy legalább futólag ne folytatnánk le azt az alapvető vitát, hogy szabad-e fenntartani a jelen szabályozások mellett az egészségügy társadalombiztosítási finanszírozását. Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit