SUCHMAN TAMÁS (MSZP)

Full text search

SUCHMAN TAMÁS (MSZP)
SUCHMAN TAMÁS (MSZP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Rendhagyó költségvetést tárgyalunk, és e kései időpontban eredeti hozzászólásomat megváltoztatva megpróbálok rendhagyó módon e rendhagyó költségvetéshez hozzászólni.
Először is nem folytatnám a költségvetésről szóló bírálatok sorozatát, mert számomra meglepő volt az, és egyfajta feltevésemet igazolta, hogy még a kormánypártok padsoraiban ülők sem tudták jó érzéssel ezt a költségvetést támogatni. Tisztelet érdemli őket ezért is, de úgy érzem, ez kötelességük, hisz mi mindnyájan a választók bizalmából ülünk a tisztelt Házban.
Rendhagyónak tartom azért is e költségvetést, met megalkotásának körülményeit a Számvevőszék jelentése tökéletesen tartalmazza. De számomra az is rendhagyó és furcsa, hogy egy kormányátalakítás során, annak krízisében kerül sor ennek a törvénytervezetnek – rendkívül fontos törvénytervzetnek – az előterjesztésére. Tudom, közjogi szempontból nem bírálható. Azonban elgondolkoztató az, hogy e költségvetés készítői vagy feladják eddigi pozíciójukat, vagy más pozícióba lépnek, ugyanakkor az, akinek ezt végre kell hajtania, az új pénzügyminiszter nem szólhat e költségvetés ellen, vagy nem szólhat e költségvetés mellett sem.
A kormányátalakítás még egy gondolatot felébresztett bennem. Azt, amiről a képviselőtársak egyes ágazatok kapcsán már szóltak, hogy vajon egy átalakuló kormányban jó érzéssel, teljes lelkierővel melyik távozó miniszter tudta védeni az ágazat érdekeit, és a helyébe lépő miniszter vajon az ágazati érdekeknek – akár kultúráról, akár filmalkotásról van szó – mit tud mondani.
Én azzal folytatnám, sok eredeti gondolatomat átugorva, hogy mindnyájunk előtt nyilvánvaló, a falakon kívülre készül ez a költségvetés, és nem egy egyszerű közgazdász vándorülésnek az előadásait hallgattuk eddig. A falakon túli hangulatról szinte valamennyi padsorból már nem éppen az igazságot mutató hangulati képek beáramlottak e falak mögé, én nem dramatizálnám tovább.
Viszont azt szeretném javasolni, hogy az új pénzügyminiszter úr, mihelyst tudja, mondjuk, a negyedévi elszámolásnál, pótolja azt a hiányt, amely a költségvetés készítésekor fölmerült, történetesen azt, hogy az ország valós gazdasági helyzetével, tényekkel és számokkal próbáljon elszámolni, mintegy megalapozva a költségvetést.
Valamint javasolni szeretném, hogy ennek a költségvetésnek a végrehajthatósága érdekében, a sokak által borúlátóan megjelölt társadalmi krízisek elkerülhetősége érdekében készüljön a kormányzat által és előterjesztésében egy társadalmi válságkezelő program, amely minden olyan kérdést elkerülhetővé tesz, melyet nem kívánunk itt mi együtt sem, és nem kíván ez az ország sem; nem egyszerű szociális háló újrafoltozására gondolok, ennél sokkal konkrétabbra. Javaslom támogatni az Országgyűlés valamennyi tagja által azokat a racionális megtakarítási javaslatokat, amelyek különféle kiadások csökkentésével jönnek létre, melyeket az ellenzéki képviselők – avatott képviselők – már elmondtak.
És tényleg nem sorolnám tovább, szinte valamennyi gondolat már elhangzott, rövidséget ígértem, nem viccelve egy kis történettel szeretném befejezni hozzászólásomat.
Az osztrák és a német határon találkozott két róka, és csapdába estek. Nem látták egymást, átszóltak egymásnak, és konstatálták, hogy rendkívül rossz helyzetben vannak. Az okosabb javasolja a butábbnak, hogy: tudod mit, rágjuk le a lábunkat, szaladjunk el, és az erdőszélen találkozzunk! Hosszú idő eltelik, és a butább róka nem jön, az okosabb visszamegy érte, és megkérdezi: hát mit csinálsz? Már mindhárom lábamat leharaptam, de mégsem tudok kiszabadulni.
Szeretném javasolni, mi ne kerüljünk ilyen helyzetbe. Ez a három láb, amelyet már lerágtunk a negyedik helyett, a lakossági terhek, a megjósolható krízis és válsághangulat, az eddigi elhalasztott vagy elszalasztott gazdasági lehetőségek helyett tett rossz intézkedések, melyek a gazdasági szférát, mint egyik lábunkat lerágták, és már elhangzott itt a padsorokban a harmadik, az önkormányzat. Mindez ahelyett történik, hogy egy egészséges, végrehajtható, gazdaságilag megalapozott, és e nehéz helyzetben is reális költségvetést készítettünk volna. Köszönöm. (Gyér taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit