KÓNYA IMRE, DR. (MDF)

Full text search

KÓNYA IMRE, DR. (MDF)
KÓNYA IMRE, DR. (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Megmondom őszintén, hogy eredetileg nem akartam szólni, mert az a véleményem, hogy az amúgy is szűkre szabott időben elsősorban szakmai kérdéseket kell tisztáznia a tisztelt Háznak, ezért fegyelmezetten hallgattam tegnap is a különböző frakciók hozzászólásait és a különböző, elsősorban ellenzéki képviselők nyilatkozatait, amelyekben a felelősségvállalásról is szó esett.
Most, mivel Wekler Ferenc túlnyomóan szakmai hozzászólását azzal vezette be és azzal fejezte be, ami már a felelősségvállalásra vonatkozik, úgy éreztem, hogy talán nem káros és nem hátrányos, hogyha néhány percre mégiscsak igénybe veszem a figyelmüket. Szeretnék néhány szót szólni erről a bizonyos felelősségvállalásról.
Megmondom őszintén, hogy nagyon nehezemre esett a hallgatás akkor is, amikor több képviselőtársam odajött hozzám Békesi László képviselőtársunk felszólalását követően, mert úgy érezték, hogy ezt nem lehet szó nélkül hagyni, mert kétségkívül éreztek valami sajátosságot abban, hogy képviselőtársunk előadta itt a rendkívül pozitív javaslatait, azokat a javaslatait, amelyeket kormányzási pozícióból nem volt képes valóra váltani és megvalósítani. (Taps a jobb oldalon.)
Én úgy gondoltam, hogy nem indokolt akkor a felszólalás, mert valahol biztos vagyok abban, Békesi László képviselőtársunk szakmai és politikai tisztességében, hogy akkor is ugyanígy gondolta, ugyanez volt a véleménye, csak egyszerűen az akkori körülmények között nem lehetett végrehajtani azt, ami az ő szakmai és politikai meggyőződése. És az a véleményem, hogy örülök annak, hogy most ezekből az elképzelésekből egy ellenkező politikai beállítottságú kormányzat, egy ellenkező politikai beállítottságú kormányzati frakció igenis számos elemet figyelembe tud venni és végre tud hajtani.
Én ezt az új rendszer, a demokrácia diadalának érzem, és úgy érzem, hogy ezért külön valóban nem kellett volna hozzászólni.
Akkor azonban, amikor ellenzéki és volt ellenzéki képviselőtársaink részéről vagy nevében hallok itt olyan nyilatkozatokat, hogy nem szavazzuk meg a költségvetést, akkor bizony felmerül az a felelősségvállalás kérdése, ami már minden egyes képviselőtársunk személyes problémájának kell lenni. Mert minden egyes képviselőtársunk, függetlenül attól, hogy a kormányzati padsorokban ül, a kormányzati koalíció padsorában vagy ellenzéki padsorban, ezért a rendszerért, amiért minden képviselőtársunk – ez az MSZP padsorában ülő képviselőtársainkra is vonatkozik – a maga területén mindent megtett ellenzéki pozícióban; és most, amikor itt vagyunk, igenis az a dolgunk, hogy ne húzzuk ki magunkat a felelősség alól, vállaljuk a felelősséget. És ez nemcsak abban rejlik, hogy mindent megtegyünk, hogy ez a költségvetés jó legyen, hanem abban is, hogy a parlamenti demokrácia keretei között a lehető legjobb költségvetést, amit létre lehet hozni a rendelkezésünkre álló rövid időben, tehát a lehető legjobb költségvetést végül is a legjobb meggyőződésünk szerint megszavazzuk.
Azt a fajta magatartást, amire azt mondjuk, hogy megteszünk mindent, hogy jó legyen a költségvetés, de nem vállaljuk a felelősséget, nem vállaljuk a felelősséget az elkövetkezendő évért – én nem tudom elfogadni. Tudom, hogy ez nem sokat jelent, hogy én nem tudom elfogadni, de abban bízom, hogy legalább gondolkodásra ösztönzi a képviselőket, függetlenül pártfrakciótól, függetlenül pártfegyelemtől. Ez vonatkozik a kormányzó párti képviselőkre is, hogy mi a mi dolgunk itt a Parlamentben, hogy tegyünk meg mindent azért, hogy valóban ennek az országnak olyan költségvetése legyen, ami lehetővé teszi, hogy jövőre már ennél lényegesen jobb költségvetésünk legyen, lehetővé teszi, hogy stabil legyen az ország, lehetővé teszi azt, hogy úgy működhessünk ebben az elkövetkezendő évben, hogy talán az utána következő költségvetésnél már úgy szavazhatunk, hogy biztosak lehetünk abban, hogy az elkövetkezendő évekre egy olyan stabil demokráciát adunk ennek az országnak, aminek keretében talán az sem lehetetlen, hogy a polgárai jól éljenek, boldogan éljenek, és ne ők viseljék azokat a terheket, amiket most bizony nagy többségben rájuk kell raknunk, mert nincs más módunk, nincs más lehetőségünk.
Arra kérem én a képviselőtársaimat, hogy mindenki, személy szerint, gondolja végig; s én nem vitatom, hogy itt a kormánnyzópártokon nagyobb a felelősség, de úgy érzem, hogy az ellenzéki pártok képviselői sem mentesek ez alól a felelősség alól. Gondolják végig a szavazásnál, hogy mi az, amit vállaltak akkor, amikor a mandátumot elfogadták!
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit