PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ)

Full text search

PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ)
PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ) Tisztelt Országgyűlés! Az 1991. évi költségvetési törvényjavaslat lakáscélú kölcsönökkel foglalkozó részéhez Futaki Gézával közösen benyújtott javaslatunkról kívánok szót ejteni.
Hölgyeim és Uraim! A legutóbbi évtizedben fokozatosan a lakosságra hárultak az otthonteremtés gondjai. De az építkezések és lakásvásárlások terheinek egy részét kedvezményes hitelek nyújtásával átvállalta az akkori kormányzat. A növekvő infláció miatt azonban egyre nagyobb kiegészítéssel kellett a költségvetésnek pótolnia a kölcsönszerződésben foglalt és a piaci kamatok közötti különbözetet. Mostanra világossá vált, hogy újabb bevételek nélkül a Kormány már nem tudja előteremteni a jövő évi támogatás összegét.
A törlesztések növelésére előterjesztett három változat azonban nagyon emlékeztet az elmúlt év rossz emlékű és elvetélt kamatadójára. Azt hiszem, egyik változat sem alkalmas arra, hogy megnyugtató módon biztosítsa a költségvetés részére a többletbevételt, és ugyanakkor elfogadható legyen az adósok számára is, mert úgy kér áldozatot a lakosságtól, hogy nem teszi érdekeltté a többletteher vállalásában.
Ez a három tervezet gyakorlatilag egy újabb burkolt adónak tekinthető, éppen azok felé, akik megoldották saját lakásproblémájukat, és nem élték fel a jövedelmüket. Pedig a lakásépítők többsége már eddig is jelentős terheket volt kénytelen vállalni. Akinek nem volt olyan szerencséje, hogy olcsó bérlakáshoz jusson vagy örököljön, vagy tönkretette a belvíz az otthonát, és emberhez méltó körülmények között akart élni, minden energiáját az építkezésre kellett fordítania. Az örökös hajtás, az esti, a hétvégi túlmunkák családok ezreit zúzták szét, a gyermeknevelés rovására mentek. Itt jegyzem meg, hogy a családi házak építői 1983-ig szociálpolitikai kedvezményt sem kaptak.
Nagyon sok család egyidejűleg többfajta hitel felvételét is vállalta, például központi fűtésre, valamint munkahelyi és bankkölcsönt, abban a biztos tudatban, hogy a szerződés szabályai szerint ha nehezen is, de törleszteni tudja tartozását. Némelyik havi törlesztőrészlete már most is elképesztő.
Tisztelt Országgyűlés! Az érintett adósok száma jelentős, és nagy többségük jelenleg is hátrányos helyzetű, az alacsonyabb jövedelműek közé tartozik, hiszen akinek volt pénze és előrelátó volt, már visszafizette kedvezményesen a tartozását.
Ne hozzunk olyan törvényt az ország szorult gazdasági helyzetében, amely az adósok terheit számukra értelmetlenül szaporítja meg!
Mi Futaki Gézával olyan megoldást javasolunk, ami áthidalja a kedvezményes és a piaci kamatok közötti óriási különbséget, és rövid távon tehermentesíti a költségvetést. Tartalmazza a törlesztőrészlet havi 1500 forintos emelkedését, tehát nem borítja fel az 1991. évi bevételi tervét. Ugyanakkor a változatlan kamatlábak mellett a törlesztési idő jelentősen lerövidülne az adósok számára. Nem értünk egyet ugyanis a kamatok emelésével. Bár jogilag ez esetleg elképzelhető lenne, mégis azt hiszem, politikai szempontból nem tanácsos, ha a Kormány hozzányúl egy, a múltban már megszerzett kedvezményhez. Különösen nem a kamatokhoz, amelyek már egy évvel ezelőtt is komoly tiltakozást és vihart váltottak ki.
Amennyiben elfogadja a tisztelt Parlament a mi változatunkat, ugyan súlyos terhet ró az adósok vállára, de meg vagyok róla győződve, hogy az eredeti elképzeléseknél ezt jobban el tudja fogadni a közvélemény. Bízhatunk abban is, hogy amíg a törlesztések zöme tart, addig lélegzethez jut a gazdaság, és a költségvetési terhek növekedése már egy megizmosodott, működésképesebb ország gondjai lesznek.
Javaslatunk nem terjed ki arra, hogy miképpen legyen ellentételezve az 1500 forintos havonkénti többletkiadása azoknak, akik azt már nem képesek fizetni. Mivel a törlesztőrészlet emelése szerepel az eredeti előterjesztésben is, úgy véljük, a Kormány kész koncepcióval rendelkezik ennek a problémának a megoldására.
Kérem a tisztelt Házat, különösen az egyéni választókerületben megválasztott képviselőket, az elhangzott érvek figyelembevételével utasítsák el a kamatemelést, és fogadják el a mi javaslatunkat!
Köszönöm a figyelmet. (Taps.)
(Pető Iván, az SZDSZ frakcióvezetője szólásra jelentkezik.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit