RAJKAI ZSOLT (FKgP)

Full text search

RAJKAI ZSOLT (FKgP)
RAJKAI ZSOLT (FKgP) Igen, Elnök Úr, köszönöm, szólni kívánok. Szokásomtól eltérően most nem a környezetvédelem kontra vízügy kérdésében szerettem volna szót kérni, bár erre vonatkozóan is vannak megfelelő érveim, de ezt a döntést a Parlament bölcs belátására bízom.
A kérdés, amelyhez hozzá kívánok szólni, a néhány órával ezelőtt elhangzott rövid intermezzo kapcsán feltámadt kívánalom, amely Békesi László országgyűlési képviselőtársam és Kónya Imre között zajlott le.
Való igaz, hogy a Németh-kormány a tizenegy hónapos uralkodása alatt hozott néhány intézkedést, amelyek elsősorban politikai jellegűek voltak, bár gazdasági kihatásuk volt. Ezek az intézkedések a Kormány és az MSZMP pártállami hatalmának megtartását célzó intézkedések voltak olcsó népszerűségre törekedve (zaj és mozgás az MSZP soraiban) .
Miről is van szó? Valóban csökkentek némely esetben az adóterhek. De ne felejtsék el kedves Képviselőtársaim, hogy éppen Békesi László volt pénzügyminiszter próbálta bevezetni a lakáskamatadót, és nem rajta múlott, hogy ez nem sikerült. Próbálta csökkenteni és csökkentette is a honvédelmi költségeket, melynek ugyan jelentős népgazdasági kihatása lett volna, de ezek a költségek éppen akkor, amikor súlyos európai válság volt, politikai válság volt, éppen rossz passzban érték a honvédséget, a honvédség leépült, azóta is igen nehezen lehet helyrehozni.
Bevezették a világútlevelet, való igaz, de ezzel együtt olyan vám- és devizaliberót vezettek be, amely előtt csodálkozva álltak a nyugat-európai országok, hogy hogy teheti meg az ország, egy ilyen valutaszegény ország, hogy több millió vagy esetleg milliárd forint értékű devizát hurcoljanak ki az országból, és ezzel gazdagítsuk a mariahilferstrassei kereskedőknek a pénztárcáját. El lehet azt is mondani, hogy mindezek, a költség-kihatásában a költségvetést károsan befolyásoló hatású intézkedések végül is egymilliárd vagy közel egymilliárd dollár újabb adóságállomány-növekedést eredményeztek.
El kell azt is mondani, hogy növelték az olyan oktalan beruházásokra fordított kiadásokat, mint a bős-nagymarosi vízlépcső, hiszen ki ne emlékeznék ugyanennek a kormánynak jeles miniszterére, aki azt mondta, hogy vízlépcsőt és demokráciát. Ez ma is körülbelül 1,5 milliárd refinanszírozási kamatot jelent vagy adóterhet jelent a költségvetésnek.
Elárulta továbbá Békesi László képviselőtársam azt is, hogy 50 milliárd forint van a vállalati kasszákban kint, ami a népgazdaságot vagy a gazdaságot illetné, és ennek behajtását ajánlotta. Nem tudom, hogy ez mikor halmozódott fel. Nem hiszem, hogy az elmúlt néhány hónap alatt. Egyetlenegy vállalatot sem, amelyet csak a politikai döntések alapján tartottak fenn, nem szüntettek meg, egyetlenegy esetben nem történt meg olyan intézkedések meghozatala, amely csökkentette volna az adósságterheket vagy a belső adósságot.
A 40 milliárd forintos bombabiztos terve lehet, hogy egy jó recept; de hadd csatlakozzam most a Török Ferenc képviselőtársam által elmondott mondókához. Ez egy jó recept, de mi van a spájzban? Ahhoz a süteményhez, amit sütni kell, van hozzá egy záptojás, egy dohos liszt, egy avas vaj. Recepteket, uraim, lehet csinálni, kiváló recepteket. Lehet választani a francia receptet, a francia konyhát, minden más lehetőség van. De nekünk ebből az alapanyagból ebben az országban, ebben a konyhában, itt és most kell megfőzni. És ehhez a süteményhez szívesen invitálom az MSZMP képviselőit, egyék ők is, szakítsanak nagyobb falatot belőle. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit