SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:

Full text search

SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:
SIKLÓS CSABA közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök úr! Köszönöm. Tisztelt Ház!
Abban a szerencsés – vagy talán szerencsétlen – helyzetben vagyok, hogy egy olyan tárca vezetője lehetek, amelynek a nyomorúságát – elég, ha csak az úthálózat vagy telefonhálózat elégtelenségét, kiépítetlenségét említem – nap mint nap érzékelhetik képviselőtársaim is.
Erről, az ebből fakadó gondokról mégsem szeretnék szólni, mert végigküszködtük, végigküzdöttük az 1991-es költségvetés kialakításakor mindazt a problémát, amely a pénztelenségből fakad, amellyel 1991-ben – akár tetszik, akár nem – meg kell küzdeni. Amiről mégis szólni szeretnék, a tárca legújabb területe, a vízügyi ágazat.
Mindazóta, amióta az átszervezés megtörtént, de különösen amióta a költségvetési vita folyik, úgy érzem magam, mint a katona, akit a csatában hátulról főbe lőttek. Még szerencse, hogy időnként szemből is megkapom mindezt a sebet (derültség) , s így talán mégis lehetek hősi halott.
Én magam is átérzem a környezetvédelem elégtelenségét Magyarországon. Az a közlekedéspolitikai koncepció, amelyet meghirdettünk, a környezetvédelmet helyezi az első helyre, de a környezetvédelem sem indokolhatja azt, s nem követelheti meg, hogy ezen a címen egy másik ágazattól vegyük a működéséhez szükséges kereteket, és tegyük életképtelenné egy olyan területen, amely jelentős vagyon- és életvédelmi feladatokat lát el. Én nem érzékelem azt, hogy a környezetvédelmen úgy lehet segíteni, hogy közben a vízügyi ágazatot megsemmisítem, tönkreteszem.
Szeretnék visszatérni arra a kis vékony füzetre, mely való igaz, hogy megkésve, de az is igaz, hogy a két érintett tárca szakemberének eléggé aprólékos, minden részletre kiterjedő és ellenőrzéseket is végrehajtó, hosszú napokon át tartó megállapodása után született meg. Szeretnék két megjegyzést tenni ezzel kapcsolatban.
Az egyik az, hogy a vízügyi ágazat költségei abszolút értékben, mintegy 6%-kal csökkentek. Ezenkívül ha hozzáveszem a 20%-os bér- és 10%-os dologi automatizmust, amely a költségvetési szerveknél ráépítésre került, könnyen belátható, hogy a vízügyi ágazat 1991-ben 1990-hez viszonyítva mintegy 21-22%-kal alacsonyabb költségkerettel gazdálkodik. Ha ezt még további 12%-kal – mert csupán erről van szó az ott lévő értékeket nézve –, 1 milliárd forinttal csökkentem, s hozzáveszem még az inflációt, amely a vízügyi ágazatot is ugyanúgy fogja 1991-ben sújtani, mint egyéb más területeket is, akkor könnyen belátható, hogy a rendelkezésre álló összeg éppenséggel elégtelen lenne.
A másik kérdés, nagyon hangzatos azt mondani, hogy 31 milliárd forint áll rendelkezésre a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium részére, ebből nyugodtan elvehetünk egymilliárd forintot, és átadhatjuk egy szegényebb vagy kisebb tárcának. Szeretnék ezzel kapcsolatban csak arra utalni, amit már Török képviselőtársunk fogalmazott meg, milyen fontos lenne – mondjuk – a Ferihegyi repülőtér zajvédelme, amelyre 1991-ben – de nemcsak erre, hanem még sok egyéb más területre – nem tud a tárca megfelelő alapokat biztosítani. A Ferihegyi repülőtéren kívül mondhatnám az úthálózatot, amelynek a fejlesztésére, építésére, a városokat elkerülő szakaszok építésére sem áll rendelkezésre a szükséges és kívánt összeg.
Visszatérve a Ferihegyi repülőtérre, ezzel kapcsolatban amire Török kollegám utalt, tartalmazta azt is – hogy pontosan mondjam –, nemcsak 1991-ben nem tudunk jelentősebb összeget a repülőtéri zajvédelemmel kapcsolatos beruházásokra fordítani, hanem hogy az 1991. évi nagyon minimális lehetőségeink a repülőgépek földi mozgásának zajától védő létesítményekre, továbbá a repülésirányítással összekapcsolt zajmonitorrendszer kiépítését viszont tartalmazzák. Ez igen csak fontos azért, hogy azokat a határértékeket be lehessen tartani, amelyeknek a túllépése pont a környék lakóinak a nyugalmát zavarja. De tartalmazta az ő részére átadott anyag azt is, hogy pontosan a helyzet súlyosságára való tekintettel a Kormány 1991. I. félévi munkatervében áttekinti a teljes kérdést, és megpróbálja a pótlólagos források biztosítását.
Szeretném, ha mindezek figyelembevételével, tisztelt képviselőtársaim, majd a szavazáskor döntenének, és nem az egyik terület javára a másik terület ellehetetlenülését választanák. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit