TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési államtitkár:

Full text search

TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési államtitkár:
TARJÁN LÁSZLÓNÉ, DR. környezetvédelmi és területfejlesztési államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azt hiszem, szólni kell a környezetvédelmi tárca nevében is, hiszen nagyon sok módosító javaslat, észrevétel hangzott el költségvetésünkkel kapcsolatban. Mindez a két tárca, tehát a Környezetvédelmi Minisztérium és a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium költségvetési tételeinek átcsoportosításával kapcsolatos.
El kell hogy mondjam önöknek, a mi minisztériumunk előirányzatai jelentős feladat-átcsoportosításokkal jártak. A Kormány átal benyújtott költségvetésben a fejezetek címeinek egy része – pl. az Országos Műemléki Felügyelőségé is – már az új feladatköröknek megfelelően szerepelt. Én azt mondom, hogy az értékelést és az áttekintést az is megnehezítette, hogy utána egy kiegészítést kellett benyújtanunk 907/1 cím alatt, majd később a környezetvédelmi bizottságnak a biztatására még egy kiegészítést készítettünk el – ez az, amire Ráday képviselőtársam is utalt –, s nyilván a felületes szemlélő számára nagyon megnehezíti az egyes tételeknek és a módosító javaslatoknak az értékelését is.
Ezek a kiegészítések a két minisztérium igazgatásköltségeit választották szét; szét kellett választanunk a területi szerveket, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságokat vízügyi igazgatóságokra és környezetvédelmi felügyelőségekre.
Azt hiszem, az könnyen belátható és természetes, hogy az új szervezetek kialakítása ­ ami ez esetben történik – többletköltséget igényel. Ezeknek a többletköltségeknek a lehetősége viszont az állami költségvetésbe nem volt beállítható, ebből következett, hogy a két tárca hosszan egyeztetett. El kell hogy mondjam, és a tárca nevében is önkritikát szeretnék gyakorolni, mivel a költségvetésünknek a véglegesítése és a lezárása ilyen mértékben elhúzódott. Úgy vélem, ez korrekt, ezt meg kellett mondanom önöknek. Ezek a körülmények nehezítették meg a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium költségvetésének a véglegesítését. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium a másik tárca ellehetetlenítésére törekszik, erről szó nincs, mi csak a saját érdekeinket, tehát a környezetvédelem érdekeit próbáltuk érvényesíteni és védeni, s erre lehetőség csak ezen a kereten belül volt.
A területi szervek költségvetéseinek az elkülönítése a két tárca közötti megegyezéssel és a hatósági jogkörök szétválasztásával történt. Szeretném itt még elmondani, mert ez ugyancsak nehezítette helyzetünket, s ez jelenleg is fennáll, hogy a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztériumhoz új feladatkörök is kerültek. Így például a talajvédelem, az ásványvagyon-védelem, erdővagyon-védelem. Ugyanakkor önállósodott az Országos Természetvédelmi Hivatal, és ennek az új hivatalnak újabb területi igazgatóságai is alakultak ki, nevezetesen négy természetvédelmi igazgatóság jött létre. Ezeknek a költségfedezetei sem voltak megalapozottak.
A hozzászólások és a javaslatok egyértelműen támogatják a környezetvédelmet és a többletköltségigényünket. Még a vízügy érdekében felszólaló tisztelt képviselőtársam is azzal fejezte be a hozzászólását tegnap, hogy a környezetvédelemnek több pénzre van szüksége. Igen, több pénzre van szükségünk ahhoz, hogy a legsürgetőbb környezetvédelmi, természetvédelmi gondjainkat megoldjuk, és szeretném bejelenteni önöknek, hogy amennyiben a módosítások kapcsán többletpénzhez jutnánk, azt nem az igazgatási költségeinkre kívánjuk fordítani, amik ugye nagyon szerények, de minden lehetőséget a területi szerveink működési lehetőségeinek a javítására fogunk fordítani, elsősorban a természetvédelmi – új természetvédelmi – igazgatóságok működési feltételeinek a megteremtésére, hiszen ezek kezelik a pótolhatatlan természeti értékeinket a nemzeti parkokkal együtt.
Szeretném még azért megjegyezni azt is, hogy a környezetvédelem szerény gazdasági súlya a múltból is fakad. A jelenlegi környezetvédelmi célú beruházások nem érik el a hazai össztermék, tehát a GDP 1%-át. A kifejezett környezetvédelmi célú eszközök a GDP-nek csupán 0,1%-a.
A környezetvédelem nehéz örökséget vett át a múlt rendszertől. Környezetünk állapota ugyanakkor azonnali, hatékony és gyors beavatkozást kíván. Ugyanakkor tudatában vagyunk annak is, hogy a gazdasági lehetőségeink korlátozottak. A Kormánynak egy időben kell a gazdaság stabilitását megteremteni, kezelni a rendkívül súlyos szociális, társadalmi feszültségeket, és ilyen súlyos gondok mellett kell intézkedni a környezetvédelem érdekében is.
Tisztelt Ház! Rott Nándor, a környezetvédelmi bizottság elnöke tegnap részletesen elemezte a módosító indítványokat, én ezt nem ismételném meg. Szeretném megköszönni azonban a környezetvédelmi bizottságnak a harcos kiállását a környezetvédelem és a természetvédelem érdekében. Szeretném önöket kérni, ha holnap szavaznak, gondoljanak hazánk környezeti állapotára, és hangsúlyozni kívánom, nem a társtárca terhére, de a lehetőségeken belül támogassák környezet- és természetvédelmünket! Köszönöm szépen. (Gyér taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit