TÖLGYESSY PÉTER, DR. (SZDSZ)

Full text search

TÖLGYESSY PÉTER, DR. (SZDSZ)
TÖLGYESSY PÉTER, DR. (SZDSZ) Köszönöm, Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Ház! Nem kívánok vitába szállni Botos Katalinnal, inkább megismételném a két nappal ezelőtt mondottak rövid summázatát. Azt hiszem, valami félreértés volt Botos Katalin részéről.
A következőket mondtam két nappal ezelőtt: A Magyar Köztársaság lakosságát hét olyan csapás fogja érni, nem a Kormány hibájából, hanem a különböző okok miatt, amelyeket 20-25 éve az ország népe nem szenvedett el. Rendkívüli megterhelések várnak Magyarország lakosságára. Ezt merem állítani. Ez volt az első állításom.
A másik állításom az volt, hogy a beterjesztett eredeti költségvetés nagyon nagy mértékben hasonlatos azokhoz a költségvetésekhez, amelyeket Hetényi István vagy Békesi László az elmúlt években beterjesztett. Ennek a költségvetésnek az a legnagyobb hibája, hogy a régi szokások, régi lobbyk, régi igazgatási érdekérvényesítés foglya. Ez a költségvetés ugyanazon a láncon van, mint a korábbi kormányok költségvetése volt.
Nagyon-nagyon sok módosító indítvány fekszik Önök előtt, és ezeknek igen nagy részét kormánypárti képviselők nyújtották be, másik részét ellenzéki frakciók, amelyek figyelembevételével a kiadási oldal nagymértékben – megítélésem szerint 30-40-50 milliárd forinttal – csökkenthető. Ezzel a 30-40-50 milliárd forinttal érezhetően csökkenthető a magyar lakosságra rótt terhek súlya. A számos módosító indítvány közül sokat elfogadott a Kormány, de megítélésem szerint nem eleget. Messze nem eleget. A Kormány nem csökkentette kellő mértékben az igazgatási költségeket. Ezeket sokkal határozottabban lehetett volna csökkenteni. Messzemenően egyetértek Békesi Lászlóval, amikor azt mondta, hogy a Kormánynak valóban van egy prioritása ebben a költségvetésben. Nevezetesen az, hogy az igazgatási költségek a lehető legkisebb mértékben csökkenjenek. Ez a felelősség a kormánypártoké.
Akkor, amikor a lakosságra már talán nem hét, csak hat csapás, hat és fél csapás helyeződik, akkor az igazgatási költségek majdnem hiánytalanul megmaradnak. Ugyanígy ennek a költségvetésnek óriási felelőssége, hogy a katonai költségeket és a katonai költségekhez járuló járulékos költségeket, kulturális, sportköltségeket nem csökkentette kellő mértékben. A biztonsági szolgálat költségeit is lehetett volna akkor csökkenteni, amikor ilyen terheket rovunk a lakosságra, megítélésem szerint.
Összegezve az a véleményem, hogy lett volna mód arra, hogy a két hét alatt is, a Kormány által elfogadotthoz képest valamivel kedvezőbb helyzetet állítsunk elő. A 24 milliárd forint, amit a Kormány elfogadott, lehetett volna 30-40-50 milliárd, és akkor talán egy olyan költségvetés lenne a Ház előtt, amelyen egy ellenzéki képviselő elgondolkodhatna, hogy elfogadja-e. Megítélésem szerint olyan kismértékűek a változások, és olyan hatalmasak a terhek, hogy ilyen körülmények között eléggé egyértelmű, hogy hogyan kell szavazni egy ellenzéki képviselőnek. Köszönöm szépen. (Taps balról.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit