BALOGH GÁBOR (KDNP)

Full text search

BALOGH GÁBOR (KDNP)
BALOGH GÁBOR (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! A gyermekgondozási díjjal kapcsolatban Szeleczky képviselőtársam nagyon szépen elmondta azt, amit célszerű e témakörben elmondani. Kiegészítésül a mértékére, a 85 %-ra vonatkozóan annyit szeretnék még hozzáfűzni, hogy a társadalombiztosítás jelenlegi rendszere ezt ismeri, tudniillik a 90 napot meghaladó keresőképtelenség esetén 85 %-os táppénzt biztosít annak, aki beteg egyfolytában legalább 90 napon keresztül. A mérték lényegében nem magasabb, csak mindössze azt akartam elérni a mérték emelésével, hogy ne érje nagyobb hátrány őt, mint a hosszabb ideje táppénzen levőt, illetőleg mivel több évről van szó, az egzisztenciája, a szociális biztonsága a családnak ne sérüljön oly mértékben, mint ahogy egy 65 vagy 75%-os mérték esetén.
A másik, amivel kapcsolatban szót kértem a részletes vitában, két módosító javaslatom van, az egyik konkrétan a nyugdíj megállapítására vonatkozik. Eszerint az egyik módosító javaslatom azt javasolja, hogy a magánszemélyek jövedelemadójával az átlagkeresetet csökkenteni nem lehet. Ennek az a lényege, hogy a társadalombiztosítást és a magánbiztosítást egy szintre hozza.
Tudniillik, ha valaki magánbiztosítást köt, a magánszemélyek jövedelemadójáról szóló törvény szerint is, minden további nélkül megtakarít. Ha hosszabb ideig takarít meg, automatikusan, amit kap, az nem lehet adóköteles. Ha azt nézzük, hogy nyugdíjjárulékot fizetünk valamennyien, automatikusan adódik, hogy ha nem vonják le a nyugdíjjárulékot az adóalapból, akkor ez magánmegtakarítás, és ha magánmegtakarítás, akkor miért kerüljön hátrányba az, aki a társadalombiztosításra fektet be ahhoz képest, aki magánbiztosítást köt. Éppen ezt a joghátrányt hivatott megszüntetni, a törvény 43. §-ához beadott módosító javaslatom.
A másik, ilyen fontos javaslat, amit a törvény 44. §-ához nyújtottam be. Ez azokra vonatkozik, akiknek öt évnél hosszabb szolgálatiidő-megszakításuk van. Ahogy visszaemlékeznek képviselőtársaim, nagyon sokan vannak, akik 1991. január 1-jétől, mivel eltöröltük az öt év megszakításra vonatkozó passzust, igénybe fogják venni a társadalombiztosítási nyugellátást, akár saját jogú nyugdíjként, akár egyéb vonatkozásban. A jelenlegi törvény nem ad lehetőséget, illetve csak végrehajtási szinten szabályozza. A deregulációs programban megfogalmazódott, hogy minden fontosabb rendelkezést, ami általános, alapvető emberi jogokat érint, törvény szinten kell szabályozni. Mindössze ezt próbáltam a törvény 44. §-ának módosításával elérni.
Éppen ezért javaslom képviselőtársaimnak, hogy fontolják meg mind a törvény 43. §-ára – a magánszemélyek jövedelemadójára –, mind pedig az öt évnél hosszabb szolgálatiidő-megszakításra vonatkozó módosító javaslatomnak az elfogadását. Köszönöm. (Gyér taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit