KULIN SÁNDOR, DR. (MDF)

Full text search

KULIN SÁNDOR, DR. (MDF)
KULIN SÁNDOR, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés!
Rövid 2 perces reflexiót szeretnék Palotás János képviselőtársam imént elhangzott felszólalásához fűzni, bár zavarban vagyok, hogy illik-e távollétében ezt megtenni. Zavaromat legfeljebb az oldja, hogy nem tudom ugyanakkor, hogy illik-e, miután valaki az epét széthintette, rögtön ott hagyni a terepet, és elvonulni. Én azért mégis megteszem, mert mindnyájunkhoz intézte.
Meg kell mondjam elöljáróban, hogy heteken keresztül csaknem híve voltam Palotás János eszméinek, mert úgy láttam, hogy képviseli azokat az eszméket, amelyek tényleg a kiutat mutathatják a társadalom számára abból a helyzetből, amiben vagyunk, elsősorban gazdaságpolitikai vonatkozásban, mert a vállalkozást képviseli és ennek a szellemét és az érdekét minden vonalon.
Azonban egyre jobban kiábrándulok ezekből az általa képviselt eszmékből. Azt kell mondjam, hogy én nagyon sajnálom azt az embert, aki nem tudja úgy álomra hajtani a fejét igazán, hogy a mindennapi keserűségadagot szét ne szórja maga körül. Ő pedig most is ezt tette.
A mindennapi pesszimizmust terjeszti. Ehhez ha kell, a tényeket úgy csoportosítja, hogy az egybevágjon pesszimista előítéleteivel, és ha a tényeket nem támasztják alá, hát annál rosszabb az a tényeknek. Ő hivatkozott két és félmillió nyugdíjasra, akik nevében állítja, hogy azok igen elégedetlenek lesznek a most hozandó döntésünkkel. Nem tudom, mire meri ezt alapozni. Ő szombaton kora reggeltől késő estig tartó bizottsági ülésünkön nem volt jelen, mert hiszen nem is tagja a bizottságunknak, tehát nem kell hogy jelen legyen. A bizottság döntött, ellentétben azzal, ahogy ő állította, illetve feltételezte, arról, uniszónó – egyhangúlag –, hogy a rendelkezésre álló 44-45 milliárdot, amit nyugdíjemelésre tudunk ebben az évben ez idő szerint, a mostani pénzügyi helyzet szerint szétosztani, ezt most szétosztjuk az év mind a 12 hónapjára.
A nyugdíjasok képviselői jelen voltak. Ő hivatkozott a két és félmillió nyugdíjasra. Jelen volt annak a 15 vagy 20 nyugdíjas-egyesületnek, összevont ligájának, illetve szövetségének a képviselője is, aki a nap lezártával meghatódva mondott köszönetet a nyugdíjasok nevében azért a munkáért – és ezt jó, ha mindnyájan tudják –, jelen voltak a szocialista, a FIDESZ, a szabad demokrata és a kormánykoalíció képviselői is, tehát ezt alátámaszthatják és tanúsíthatják, hogy igenis, nagyon meg voltak elégedve és nagyon meg voltak nyugodva azzal a döntéssel, amit hoztunk. Palotás János nem volt ott, így ebben a sikerélményben nem lehetett része. Most tehát pótsikerélményként sikerélményét csak úgy tudja biztosítani, hogy megpróbálja megkeseríteni mindazok szájaízét és minden a dologban illetékes részéről ármányos rosszhiszeműséget tételez fel.
Egyébként szeretném azt is megmondani, hogy megközelítettük, igenis, jelentősen megközelítettük azt az elvet, a biztosítási elvet, tehát hogy ki-ki a befizetett nyugdíjbiztosítása alapján részesüljön nyugdíjemelésben, sokkal jobban, mint ahogy eddig tettük, mert nem tartottuk elfogadhatónak azt, hogy mindig csak a kis nyugdíjakat emeljük.
Tegnap is elhangzott már több ízben, hogy 55 %-ot kizárólag ezen elvek szerint osztottunk szét, 25 %-ot amiatt a torzulás miatt kellett szétosztanunk, ami a nyugdíjbavonulás éve, tehát a régebben nyugdíjba vonultak miatti torzulás, a nyugdíjérték torzulása miatt történt, és mindössze 20 százalék maradt úgynevezett szociális vagy, ha másként nevezném, szolidáris kiegyenlítésre.
Én azt hiszem, hogy a 90 vagy 90-nél több %, aki ezzel nyer, az igenis hálás lesz ezért, és az a nem egészen 10 % nyugdíjas, aki a szolidaritáselven most legfeljebb 3 ezer forint emelésben részesülhet csak, ezt megértéssel fogja venni, és kérem képviselőtársaimat is, hogy szintén megértéssel vegyék ezt. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit