SOLT OTTILIA (SZDSZ)

Full text search

SOLT OTTILIA (SZDSZ)
SOLT OTTILIA (SZDSZ) Köszönöm a szót, Elnök Úr!
Nem szeretném már nagyon sokáig feltartani a vitát, én is Palotás képviselőtársamnak szerettem volna címezni még egy-két megjegyzést a hozzászólásához.
Már minden lényegeset mindenki elmondott és ráadásul én is elmondtam már tegnap azt, amit most még egyszer el fogok mondani, de azt gondolom, hogy ismétlés a tudás anyja, és tulajdonképpen az egész Háznak javára válik, ha még egyszer az emlékezetébe vésem, hogy nálunk nincs nyugdíjbiztosítás. Nincs nyugdíjbiztosítás, nincs nyugdíjbiztosító és nincs nyugdíjjárulék. Senki emberfia meg nem tudja ma mondani, hogy Palotás János és Kulin Sándor képviselőtársam vagy én mennyit fizetünk jövendő nyugdíjunkért.
Ettől a rendszertől számon kérni azt, hogy biztosítási elven működjön, teljesen lehetetlen. Az a tény, hogy mi itt most tárgyalunk a nyugdíjakról, önmagában jelzi, hogy ez a biztosítás nem létezik. E pillanatban az idősek inaktív jövedelme a Kormány és a Parlament kegyeitől függ. Annak a valaminek, amiből majd egy biztosítási rendszernek ki kell nőnie, nincs tulajdonosa, egyszerűen nincs más, aki erről a kérdésről döntsön, mint a Kormány és a Parlament. Teljesen lehetetlen azt képzelni, hogy bármely kormány vagy bármely parlament egy pénzintézetszerű működést képes felvenni és a biztosítási elvet képviselni tudja. Ha ez így lenne, akkor beadna egy bankszabályzatot, és a továbbiakban arra bízná a nyugdíjat.
Az a tény, hogy mi most itt ülünk, azt fejezi ki, hogy ilyen alapok nem léteznek, ilyen tőke és ilyen jövedelemképződés, amely automatizálná és kiszámíthatóvá tenné a mi nyugdíjunkat majd a jövőben és a mai nyugdíjasok holnapi nyugdíját, egyelőre nem létezik. Tehát ezek, amiket Palotás János elmondott, vágyálmok, és nem a realitás.
A mi javaslataink, amelyekről el kell ismerni, hogy alkalmazkodnak ehhez az öszvér állapothoz – mert mi mást tehetnének? –: tudomásul vesszük, hogy pillanatnyilag ez nem egy biztosító rendszerű nyugdíjrendszer, hanem egy valamilyen félutas dolog, amikor a Kormány bevételeinek egy részéből különféle elvek alapján osztogat az időseknek. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit