SOÓS KÁROLY ATTILA, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság elnöke:

Full text search

SOÓS KÁROLY ATTILA, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság elnöke:
SOÓS KÁROLY ATTILA, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság elnöke: Köszönöm. Elnök Úr! Tisztelt Ház!
Én csak röviden szeretnék először is utalni arra, hogy amit itt Kulin Sándor most elmondott, azzal egyetértek, és úgy gondolom, hogy Palotás Jánosnak a javaslatai nagyon problematikusak. Egyrészt javasolja azt, hogy egyszerűen a nyugdíjak mind kövessék az inflációt. Ez egy nagyon szép szándék, csak ne felejtsük el, hogy a pillanatnyi nyugdíjstruktúra, tekintettel arra, hogy eddig nagyon zavarosan követték és nem követték a nyugdíjak az inflációt, az egy meglehetősen abszurd struktúra, és ha mi most azt mondjuk, hogy ezt a struktúrát kimerevítjük, megörökítjük azzal, hogy akinek most amilyen nyugdíja van, az fogja mind követni az inflációt, akkor a mai pillanatra kialakult igazságtalanságokat örökítünk meg. Ez az egyik problémám. (Taps.)
Na most, a másik probléma az az, hogy Palotás Jánosnak a javaslatai sorozatosan egyszerűen nem kezelhetők a Parlament szempontjából. Itt, na, mondjuk az a javaslata, hogy január elsején legyen az egész emelés – ugye ő ezt javasolta –, na most, kérem, nem áll lábon egyetlen egy olyan javaslat sem, amelyik nem ezt javasolná pillanatnyilag. Ugyanis csak a szociális bizottságnak a javaslata van, az pedig egy egyszeri januári emelésben javasolja elkölteni a nyugdíjemelésben javasolt összeget.
Az egy másik kérdés, hogy én például azt hiszem, hogy lesz az még több is. Erre most felelősséggel, sajnos, nem tud senki sem igazán kötelezettséget vállalni. Én azt hiszem, hogy lesz az még több is, és itt lehet még majd az év közepén valamikor a nyugdíjat emelni. Tehát mondom, Palotás Jánosnak ez az ellenvetése nem áll.
Na most, egy következő probléma az az, hogy ő azt mondja, hogy az átlagkereseteknél ne alkalmazzunk degressziót a nyugdíjba való beszámításnál. Na most itt válasszuk ketté a dolgot. Az egyik az, hogy amit javasol, az nem kezelhető, tudniillik hogyha ő azt mondja, hogy ne szavazza meg a Parlament azt a javaslatot, ami be van terjesztve, azzal ő valójában azt javasolja, hogy maradjon meg a kormányrendelet, miután ez most kormányrendeleti szinten van javasolva, és az még inkább érvényesíti ezt a degressziót.
Ahhoz, hogy az ő javaslata kezelhető legyen, be kellene nyújtani egy olyan módosító indítványt, hogy ilyen degresszió nem alkalmazható. Akkor lenne a javaslata kezelhető. Ez az egyik probléma.
A másik probléma az az, hogy ez a degresszió csak az átlagnál magasabb, az átlagnál valamivel fölötte kezdődőnél magasabb jövedelmekre vonatkozik valójában, ott is ez a degresszió fokozatos. Nos, tekintettel arra, hogy az utóbbi időben itt a jövedelmeknek egy része nagyon elszaladt, és amögött valójában nem áll egy ugyanolyan mértékűen magas életkereset a korábbi időszakot illetően, valójában most igazságtalanság lenne ezt az utóbbi néhány évben a keresők egy részénél nagyon magas jövedelmeket nyugdíjukban megerősíteni és megörökíteni.
Na most, végül javasolja azt, hogy az inflációhoz kell kötni a nyugdíjemelést, és javasolja azt, hogy a bérszínvonal-emeléshez kell kötni a nyugdíjemelést. Nos, kérem szépen, ezek itt köznapi kategóriák, amikről beszélünk itt-ott, össze-vissza, de ezek nem kezelhetők. Vegyük figyelembe, vegyük észre, hogy amit Palotás János elmond az inflációról, nem lehet tudni, hogy micsoda. Mi az, hogy infláció? Van fogyasztói áremelkedés, van kiskereskedelmi áremelkedés, van fogyasztói kosár – szóval, nagyon sokféleképpen definiálható fogalmak, amiket így törvénybe bevenni nem lehet. Szóval, hogyha ő azt akarja, hogy ezt a Parlament jóváhagyja, és ugyanez érvényes a bérszínvonalra is, amit megint többféleképpen, többféle ilyen van, amit így nevezünk, akkor mindezeket a legprecízebben definiálni kell, mert a törvényben nem lehet ilyen bizonytalanságokat hagyni.
Úgyhogy, mondom, én azzal egészíteném ki végül is összességében a Kulin Sándor által elmondottakat, hogy sajnos ezek az indítványok többnyire nem kezelhetők, nincsenek így kidolgozva, hogy a Parlament akár igent, akár nemet mondhasson igazán rájuk, és így sajnos kénytelenek nemet mondani.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit