VASS ISTVÁN (SZDSZ)

Full text search

VASS ISTVÁN (SZDSZ)
VASS ISTVÁN (SZDSZ) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egy módosító indítványt adtam be a most tárgyalt törvényjavaslathoz 1440-es számon, ehhez szeretnék egy-két mondatot hozzáfűzni. Módosító indítványomban egy 44/A §-sal kívánnám kiegészíteni a 75-ös II. törvényt, amely egy táblázatot tartalmaz. Egy degresszív szabályozást rejt magában ez a táblázat, mert reményeink szerint ez a törvény, amelyet most meg fogunk hozni, valószínűleg egy átmeneti szabályozást fog jelenteni. A jövő nyugdíjazását ugyanis mindenféleképpen a biztosítási alapra való helyezés fogja jelenteni. A különböző biztosítási formák – a kötelező, kötelezően választható, szabadon választható biztosítási formák – jelentik majd az öregkor biztonságát, valamint az, hogy az egyre növekvő életszínvonal lehetőséget biztosít majd talán a megtakarításokra.
Most viszont figyelemmel kell lennünk a szociális helyzetre és igényekre is, valamint a társadalom igazságérzetére. Nem jöhet most számításba az életjövedelem alapján kialakított nyugdíj, mert hiszen, ha ilyen alapon indulunk, akkor egyesek számára a létminimumot, az életfeltételeket is alig biztosító, nagyon alacsony nyugdíjak alakultak ki, mások számára pedig már a társadalom igazságérzetét is sértő, túl magas nyugdíjak. Egy ilyen átmeneti, degresszív szabályozást tehát én mindenféleképpen szükségesnek tartok. Ez lehetővé teszi azt, hogy mérsékeljék azokat a magas nyugdíjakat, amelyek nem illenek be a mai nyugdíjazási rendszer céljai közé.
Ez a táblázat végül is azt jelentené, hogy az átlagkeresetrészek százalékainak beszámításakor maximum 29 290 forintig jutnánk el, valamint az 50 ezer forint feletti fizetéseknél egyszerűen egy nyugdíj-plafon formájában 40 ezer forintot kellene figyelembe venni, beszámítani az eltelt idő kombinálásával.
Én úgy érzem, hogy szükség lenne a mai nyomorúságos körülmények között egy ilyen szabályozásra, s arra kérem a tisztelt Házat, tekintse át módosító indítványomat, és lehetőség szerint támogassa azt. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit