BOD PÉTER ÁKOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:

Full text search

BOD PÉTER ÁKOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter:
BOD PÉTER ÁKOS, DR. ipari és kereskedelmi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! A kelenföldi erőmű 1914 óta üzemel. Mai állapotát a 70-es évek elején érte el, amikor átállították hőszolgáltatásra. Az erőmű az ország legnagyobb távhőszolgáltató rendszerének bázisa, 35 ezer lakást fűt a kelenföldi, lágymányosi, albertfalvai és a gazdagréti lakótelepen, a várfennsíkon, valamint 200 üzemet és kommunális létesítményt lát el hőenergiával a XIV. és a IX. kerületben.
Az erőmű fő feladata jelenleg az üzembiztos hőellátás, berendezésének zöme azonban 60 évnél öregebb, elhasználódott, technikailag elavult, kicserélésük feltétlenül szükséges. A rekonstrukciót a fogyasztók folyamatos ellátása mellett kell véghezvinni.
A szakemberek már régóta vizsgálják a rekonstrukció legcélszerűbb formáját úgy, hogy a biztonságos hőellátás, a gazdaságos hőtermelés, a környezetszennyezés és a zajszint csökkentését eredményezze, és minimális beruházási költséggel járjon. A tervezési feltételek között szerepel a kedvező városképi megjelenés és az országos villamosenergia programba való illeszkedés is. Ez tehát a cél.
Ami a döntési folyamatot illeti, a kelenföldi hőerőmű rekonstrukciója szerepel Budapest érvényes általános rendezési tervében, a VÁTI, tehát a Városépítési Tudományos és Tervező Intézet fejlesztési koncepciója és számai korszerű, világszínvonalú gázturbinás hőhasznosító egységet tartalmazó rekonstrukcióval.
Az építési engedély kiadásához természetesen részletes rendezési terv szükséges. Az ennek elkészítésére vonatkozó szerződést az önkormányzati választások miatt a fővárosi önkormányzat csupán az év elején írta alá. Az erőmű-rekonstrukció környezeti hatástanulmány elkészült, erről ez év áprilisában lakossági fórumon lehetett tájékozódni. A fórumon elhangzottak figyelembevételével a szakértők vállalták, hogy különböző telepítési változatokat vizsgálnak, mint például a főépülethez illeszkedő, vagy annak takarásában levő elhelyezkedés, az erőmű telephelye egy részének felszabadítását más célok számára, a 14 kémény lecsökkentését 2 kéményre, illetve egy olyan változatot is, amelyben az erőművet a fővárosból kitelepítik, és a fogyasztókat a nagyobb távolságról hőtávvezetéken látják el. Ez utóbbi változat városrendezési, környezetvédelmi szempontból valóban kedvezőbb lenne, azonban megnövelné a hőellátásban részesülő 35 ezer lakás és az egyéb létesítmények ellátási költségét, és így az általuk fizetendő tarifákat is.
Az önkormányzatokkal folyó egyeztető tárgyalásról most kialakult egy olyan kompromisszum, amely lehetővé teszi a hőellátás korszerű rekonstrukcióját, egyidejűleg a város szerkezeti és városrendezési elképzelések megvalósítását, az objektum kedvező városképi megjelenítését.
Meg kell jegyeznem, hogy New Yorkban az ENSZ-palota közvetlen közelében üzemel egy fűtőerőmű, amely illeszkedik a városképhez.
Ami a Világbankot illeti, kész finanszírozni az erőmű rekonstrukcióját, és erről hitelszerződést írtak alá. A tenderkiírás az előírásoknak megfelelően versenysemleges feltételeket tartalmaz. Az MVMT a tendert az önkormányzatok egyidejű tájékoztatására bocsátotta ki saját kockázatára, mert a rekonstrukciót sürgősnek ítélte. A világbanki kölcsön azonban csak akkor áll rendelkezésre, ha az erőmű-rekonstrukcióhoz az építési engedélyt a beruházó megkapja. Ezért csak olyan megoldás lehetséges értelemszerűen, amely a kerületi önkormányzat és a főpolgármesteri hivatal támogatását elnyeri.
A műszaki megoldásról sokat nem kívánok beszélni, a mai technika csúcsát jelenti, mind hatásfokát, energetikai hatásfokát, mind környezeti szempontot érintve. Megépítésével az erőmű széndioxid-kibocsátása 83%-kal csökken, nitrogénoxid-kibocsátása 14%-kal mérséklődik, és nem nő a környezet zajterhelése.
Összefoglalva tehát arról tájékoztathatom a tisztelt Országgyűlést, hogy az erőmű rekonstrukciójának előkészítésében folyamatosan együttműködnek a XIV. kerületi önkormányzat, a főpolgármesteri hivatal, a villamosenergiai iparág és természetesen a minisztérium és szakintézményei. Az együttműködés célja, hogy az erőmű modernizálásával biztonságosabb hőellátás, gazdaságosabb energiatermelés, javuló városkép, valamint tisztább környezet alakuljon ki.
Az interpellációban géphibát nem vettem észre. Azt tudom csak mondani, megnyugtatva a képviselő urat és a tisztelt Országgyűlést, hogy a szükséges engedély beszerzése és az érintettek hozzájárulása nélkül nem fog megvalósulni erőmű-rekonstrukció, ilyen hibát, géphibát meghaladó mértékű hibát természetesen nem lehet elkövetni az országban, ezt személyesen garantálom. Kérem ezért, hogy a képviselő úr interpellációjára adott válaszomat szíveskedjenek elfogadni. (Taps jobból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit