PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ):

Full text search

PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ):
PELCSINSZKI BOLESZLÁV, DR. (SZDSZ): Tisztelt Országgyűlés! Néhány mondatban reflektálnék a miniszter úr válaszára.
Azt kell mondjam, hogy azok az intézkedések, amelyeket a miniszter úr felsorolt, ha hamarabb születnek meg, akkor talán nem jutunk el eddig a pontig. Elég itt utalni arra, hogy az élőexportot a minisztérium gyakorlatilag áprilistól engedélyezte, tehát addig nem is igen hagyhatta el az országot az élősertés. Szükség lett volna talán, ha optimista nyilatkozatok helyett a Kormány tagjai megpróbálják figyelmeztetni a termelőket a várható értékesítési gondokra. Ilyen optimista nyilatkozatok még a legutóbbi hetekben is elhangzottak. Elég utalni Kupa Mihály és Gergátz miniszter úr nyilatkozataira, amelyekben azt ígérik, hogy június 30-áig a túlsúlyos sertések problémaköre meg lesz oldva.
Nem hiszem azt sem, amit a miniszter úr mondott, hogy rövid időn belül megszűnik ez a probléma, mert tudomásom szerint a tenyésztésbe fogott nagy súlyú sertések értékesítési lehetősége szinte a nullával egyenlő.
A miniszter úr felsorolta itt, hogy milyen mértékű támogatásokat nyújtanak ennek a problémának a leküzdéséhez. Erre azt kell mondjam, hogy ezek a támogatások a feldolgozóüzemeket gyarapítják egyértelműen, és én elismerem, hogy az ő helyzetük sem rózsás, de lényegesen jobb pozícióban vannak, mint a termelők. A termelők vesztesége pedig már a napokban is több milliárd forintra tehető, és ez a veszteség feltehetően nőni fog, mert a piaci viszonyok teljesen felborultak, a felvásárlók gyakorlatilag kényük-kedvük szerint csökkenthetik a felvásárlási árakat, és egyes területeken a fizetési határidő is 90 napra tolódott el.
Úgy érzem, hogy mivel a kialakult helyzetért a Kormányt is terheli a felelősség, ezért felhívnám a pénzügyminiszter úr figyelmét arra, hogy a nehéz helyzetbe került több tízezer termelőt pénzügyileg támogassa a költségvetésben elkülönített intervenciós alapból.
Amit a Gergátz miniszter úr válaszában most elmondott, én úgy érzem, ez a válasz sok új elemet nem tartalmazott. Amit hallottunk, az eddig is ismert volt, és engem egyáltalán nem nyugtat meg arról, hogy ez a válság ezekkel az intézkedésekkel megoldódik, ezért nem fogadom el a választ. (Taps az SZDSZ soraiban.)
Határozathozatal

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit