SIKLÓS CSABA, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:

Full text search

SIKLÓS CSABA, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter:
SIKLÓS CSABA, DR. közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Sokszor elmondott tény, hogy az előző évtizedben elhanyagolt infrastruktúra miatt a távközlési szolgáltatás mennyiségi színvonala igen alacsony, messze elmarad az igényektől és az európai színvonaltól. Különösen súlyos a helyzet azokon a területeken, ahol még kézi kezelésű központok üzemelnek, és ilyen térség a képviselő úr által is jelzett Csorna és környéke is.
Az említett, Svájcban leszerelt és a részünkre felajánlott, mintegy 25 éves rotary-központ ismételt üzembe helyezése azonban gazdasági és műszaki okok miatt sem kívánatos. A rotary-központ beszerelése jelentős átalakításokat igényelne, és elavultsága miatt a jövő igényeit és szolgáltatásait nem tudja kielégíteni. Ehhez még további költségek járulnának, az üzemeltetési többletköltségek a magasabb fenntartási igényekből adódóan, valamint a nagyobb épületszükséglet, a helyi hálózat bővítése, annak csatlakoztatása az országos távközlési rendszerhez. A központon kívüli költségek a teljes beruházás közel 65%-át tenné ki, így a teljes beruházási költség az 1990-es árakon számítva valóban mintegy 1,4 milliárd forint. A Távközlési Vállalatnak 1 milliárd forintot kellene biztosítani ahhoz, hogy a felajánlott berendezések működőképesek legyenek. Az ehhez szükséges fejlesztési pénzeszközzel jelenleg többletként a vállalat nem rendelkezik.
Szólni kell továbbá arról, hogy a beruházás átfutási ideje jelentős, közel két év, amely legjobb esetben is az 1993-as év végi üzembe helyezést tenné lehetővé. Erre az időpontra azonban már jóval korszerűbb megoldás is teljesülhet.
Jelenleg a Távközlési Vállalat szakemberei a helyi önkormányzatokkal együttműködve vizsgálják Csorna és térségének a távközlési hálózat fejlesztésére egy befektetési társaság létrehozását, és ez a helyi erőkre is alapozó kezdeményezés mintegy két éven belül korszerű távközlési hálózat üzembe helyezését tenné lehetővé. Ez időpontig az országos hálózathoz való csatlakozás is kiépíthető.
A távközlési fejlesztés koncepciója, hogy a hazai, nem elektronikus vezérlésű rotary-központokat ma a legkorszerűbb, úgynevezett digitális központok váltsák fel. A visszautasított központ ügyében a minisztérium állásfoglalását 1991. május 29-én megküldte a sajtónak is, többek között a Kisalföld című lap főszerkesztőjének is, ahol tulajdonképpen a lakosság, illetve az ezen a környéken élők részére a tájékoztatás megtörtént.
Rátérve a konkrét kérdésekre.
1. Távlati fejlesztési elképzeléseinknek az úgynevezett digitális központok kiépítése felel meg. A központ beszerzése a rendszerválasztó tender alapján kiválasztott Ericsson- vagy Siemens-központok lehetnek. Egy tízezer vonalas központ ára mintegy 200 millió forint. Éppen fele az egyébként már sehol sem gyártott rotary-központok árának.
2. A Távközlési Vállalat jelenleg még valóban monopolhelyzetben van. A minisztérium által készített törvényjavaslat – amelynek előterjesztése az őszi időszakra megtörténik – már számol a koncessziós pályázat kiírásának lehetőségével. Ennek eredményeként várható, hogy a távközlési piacon is kialakul a verseny. Ez feltétlenül gyorsítja majd a távbeszélő-hálózat bővülését, és szolgálja az ország egész területén a települések lakosságának érdekeit.
3. A Távközlési Vállalat hároméves fejlesztési programjában szerepel a falvak belföldi és nemzetközi távhívásra alkalmas, visszahívható, nyilvános, pénzbedobó készülékkel való ellátása. Ezen terv eredményeként 1993 végén minden településről – így Farádról is – az ország bármelyik részére lehet telefonálni. E program teljesülésének biztosítékát az jelenti, hogy a Távközlési Vállalat rendelkezik a szüksges fejlesztési forrásokkal, valamint hogy a minisztérium árhatósági jogkörénél fogva számonkéri a fejlesztési célú tarifaemelésből megvalósított bővítéseket, köztük farádi nyilvános távbeszélő-állomás létesítését is. Kérem tisztelt képviselő urat válaszom elfogadására. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit