SZŰCS M. SÁNDOR (MDF)

Full text search

SZŰCS M. SÁNDOR (MDF)
SZŰCS M. SÁNDOR (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tegnap délután 9 lelkipásztor képviselő Levélre utazott le, Mosonmagyaróvár mellé. A másik három akadályoztatás miatt nem tudott jönni.
1957. december 31-én végezték ki több társával együtt Gulyás Lajos református lelkipásztort a mosonmagyaróvári sortűzzel kapcsolatban, koholt vádak alapján. Tegnap szóvá tettük volna egy mondatban, de akkor nem volt bennem ez az érzés. Egy 1966-os dátum az, amely mégis kihozta ezt belőlem a forradalom után 10 esztendővel.
Gulyás Lajosnak három árva leánya maradt, 13, 10 és 8 éves. '58-ban a legnagyobbik lányát sehova nem vették fel gimnáziumba, még a debreceni református gimnáziumba sem vették vagy vehették föl. Gyors- és gépíró iskolát végez – kitűnő értelmű a leányzó –, majd levelezőn leérettségizik, és 1966-ban fölveszik a szegedi orvostudományi egyetemre. A család reménykedik, ő készül – és az elutazás előtt az akkori egészségügyi minisztertől megkapja a levelet, hogy a felvételt tekintse semmisnek, fellebbezésnek helye nincs. Így tanult hosszú éveken keresztül, majd '69-ben férjével Németországba megy, megtanulja a nyelvet, és ott szerez – 36 évesen – diplomát.
Több száz és több ezer tehetség hagyta el így az országot, visszavárjuk őket.
Rövid felszólalásomnak egyetlen mondatban szeretném a lényegét megfogalmazni: soha többé ilyen diktatúrát, sem balról, sem jobbról. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit