HARASZTI MIKLÓS (SZDSZ)

Full text search

HARASZTI MIKLÓS (SZDSZ)
HARASZTI MIKLÓS (SZDSZ) Köszönöm, Elnök Úr! Először is szeretném megelégedésemet kifejezni afölött, hogy végre legalább egyetlen képviselő a Szocialista Pártból elismerte, hogy a Parlament által hozott törvény megsértésével állunk szemben akkor, amikor az MSZOSZ az ismert módon viselkedik, akadályozza, szabotálja, blokkolja az összes magyar munkavállaló által összehozott szakszervezeti vagyonnak a közös használatát.
Lényegében ezt a történelmi célt szolgálta a Parlamentnek az a döntése, amellyel egyszer, kivételes alkalommal, a jogállamokban szokatlan, de a rendszerváltásokban nem szokatlan módon beleavatkozott a szakszervezeti vagyon sorsába, és meghozta ezt a történelmi esélyegyenlőséget létrehozó döntést. Nagyon helyes volna, hogyha a Szocialista Párt összes képviselője megértené azt, hogy tényleg ez folyik, és az általuk más esetekben elég melegen védett jogállamiság alapjára helyezkednének ebben a kérdésben is, és egyetemlegesen elítélnék ezt a módszert, amellyel az MSZOSZ itt él.
Ugyanakkor pontosan a jogállamiság szempontjából, és ennek a védelmében érvel a szabaddemokraták álláspontja, amikor azt mondja, hogy a Parlamentnek a jogállamiság érdekében önkorlátozást kellene gyakorolnia, amikor egy, egyébként történelmileg és jogilag is helyes célt követ, a szakszervezeti esélyegyenlőséget.
Valóban, a jogállamiság alapjai gyengülnének meg, ha minden esetben, amikor törvénysértéssel – és ráadásul egy olyan fontos kérdésben elkövetett törvénysértéssel, mint a munkavállalók jogai – találkozván, mindig a törvényt ráncigálnánk odébb, és próbálnánk meg ehhez a törvénysértéshez igazítani, és a törvénysértést parlamenti szinten ilyen módon megoldani.
Ezért javasoljuk azt, hogy mindazok a frakciók ebben a Parlamentben, amelyek számára fontos dolog az, hogy a munkavállalók élhessenek a jogaikkal, hogy a mindnyájuk által összehozott vagyonnal élhessenek, hogy a szakszervezeti választásokon az új, független szakszervezetek, a munkástanácsok és a Liga ne legyenek kijátszva, ne legyenek blokkolva ettől a vagyontól, ezek hassanak oda, hogy a Kormány vállaljon garanciát, és így az az arcpirító helyzet megszűnjék, és ebben teljesen egyetértek Palkovics Imre kollégámmal, hogy a bankok esetleg nem adnak kölcsönt az új szakszervezeteknek, mondván, a nagyhatalmú MSZOSZ blokkolja ezt a vagyont, hol a garancia arra, hogy a választások után megkapjuk ezt.
Nos, itt léphetne a Kormány a Parlament támogatásával. Ezt javasolják a szabaddemokraták. Azt javasoljuk: ne adjunk arra precedenst, hogy a Parlament mindig utánamegy, utánaigazítja a törvényt a törvénysértések nyomán, helyezzük működésbe a jogállamiság egész gépezetét, és a Kormány segítse meg az esélyegyenlőség ügyét azzal, hogy erre a választási kölcsönre – nevezzük így – garanciát ad, és ilyen módon az esélyegyenlőség útján úgy jár el, ahogy Vass István mondta, vagyis végére jár az ügynek. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit