MATYI LÁSZLÓ, DR. (SZDSZ)

Full text search

MATYI LÁSZLÓ, DR. (SZDSZ)
MATYI LÁSZLÓ, DR. (SZDSZ) Hölgyeim és Uraim! Elnök Úr! Biztosíthatom Mile Lajos képviselőtársamat, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége mindig is komolyan gondolta, és a mai napig is komolyan gondolja, hogy a demokratikus berendezkedéshez hozzátartoznak a legitim érdekképviseleti szervek.
Abban is egyetértek Mile Lajos képviselőtársammal, hogy azzal, hogy a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége megtagadta ennek a törvénynek a végrehajtását, az egész demokratikus berendezkedést támadta.
Egyetértek abban is Mile Lajos képviselőtársammal, hogy a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége azzal, hogy a törvényben lefektetett VIKSZ-et működésképtelenné teszi, előre gondol a választásra, és úgy gondolja, hogy a többi szakszervezetet, amelynek nincs vagyona, olyan hátrányos helyzetbe hozza, amellyel a választás tényleg komikussá válik, és igazándiból nem lehet az esélyegyenlőséget biztosítani.
Ezt alátámasztja az a jelentés is, amit az Állami Számvevőszéktől kaptunk, miszerint az eddig benyújtott mintegy 1800 vagyonbevallás a szakszervezetek részéről döntően úgy zárul, hogy vagyonnal nem rendelkezik, illetve ami vagyonnal bír, az jelentéktelen. Mégis, mi a megoldást nem abban látjuk, hogy a VIKSZ-et a törvényjavaslat formájában működőképessé kell tenni.
Meggyőződésünk szerint, amennyiben ezt a törvényt módosítjuk, annak egy iránya lehet, az pedig a következő, hogy erősíteni kell a konszenzuson alapuló döntést. Mert a kiindulási pontunk az volt, hogy ez a vagyon minden magyar munkavállalót megillető vagyon, melynek sorsáról egy, a jövő tavasszal, kora nyáron tartandó szakszervezetek közötti választás során kell dönteni. Az időközben folytatott tárgyalások során abban is megállapodásra jutottunk, hogy ezzel a választással össze kell kötni azt a kérdést, hogy a létrehozandó üdülési alapítvány körében a szakszervezetek milyen arányban és mely szakszervezetek képviseljék a munkavállalókat. Ugyanígy ez a választás döntené el azt, hogy az országos érdekegyeztetés során a munkavállalói oldalon mely szakszervezetek kapnak a képviseletre jogosultságot, és meggyőződésünk szerint a társadalombiztosítási önkormányzatban is ennek a szavazásnak kellene eldönteni azt, hogy a munkavállalókat mely szakszervezetek jogosultak képviselni az országos érdekegyeztetés során.
Ugyanakkor látva azt a helyzetet, hogy tényleg tarthatatlan, hogy a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége le tudja bénítani ennek a szakszervezeti vagyonnak a működtetését, és ezen keresztül le tudja bénítani bizonyos szakszervezeteknek a felkészülését erre a választásra, gondolkoztunk és egy pozitív javaslatot dolgoztunk ki. És talán ebből a szempontból szerencsés, hogy még nem folyik a költségvetési vita, így a költségvetés vitájának a megkezdése előtt tehetünk erre javaslatot.
Meggyőződésünk, hogy amiatt, amely példákat itt már felsoroltam, tehát hogy mind az Érdekegyeztető Tanácsban, mind az üdülési alapítványban, mind a TB-önkormányzatban való képviselet kötődik ehhez a választáshoz, ez a társadalom szempontjából egy olyan fontos esemény, amelynek a finanszírozásában az államnak aktív szerepet kell vállalni. Itt többféle technika jöhet szóba, és reméljük, mind a Pénzügyminisztériummal, mind a Kormánnyal, mind a túloldalon ülő kormánypártokkal sikerül konszenzusra jutni a megfelelő technikai megoldásban. Én csak két megoldást említenék itt most. Az egyik az, hogy a Vagyonkezelő Ideiglenes Szervezethez telepítsünk 200 millió forintot – ez nem egy pontos szám, de e körül az összeg körül gondolkodunk –, amelyet az abban működő szervezetek a belső konszenzus alapján vehetnek igénybe, és a szakszervezetek közötti választás finanszírozására használhatják. Egy másik elképzelés, hogy, mondjuk, egy ugyanilyen vagyonkeretnek a kamatvonzatára a költségvetés vállaljon garanciát. Tehát itt arról lenne szó, hogy a szakszervezeti vagyon terhére a működő szakszervezeti tömörülések kölcsönt vegyenek föl a bankjainktól, és ennek a visszafizetésére vállalna a Kormány garanciát, akár a teljes összeg erejéig, akár csak a kamatok vonatkozásában.
Meggyőződésünk szerint ezzel a módszerrel is működőképessé lehet tenni azokat a szakszervezeteket, amelyek jelenleg nem rendelkeznek vagyonnal és ezzel a módszerrel is el lehet érni azt, hogy a jövő tavasszal, illetve kora nyáron megtartandó szakszervezetek közötti választás működőképessé tegye a szakszervezeteket, illetve hogy ez a választás tényleg komoly formában történjen meg Magyarországon.
Mindezek alapján a Szabad Demokraták Szövetsége ezzel kapcsolatban csak olyan módosító javaslatot fog támogatni, amely a konszenzus felé visz, és nem próbálja az eredeti koncepciót felborítani a tekintetben, hogy akár a ma működő szakszervezeti tömörülések közül egy kisebbség is képes legyen dönteni a szakszervezeti vagyon sorsáról. Köszönöm. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit