MATYI LÁSZLÓ, DR. (SZDSZ)

Full text search

MATYI LÁSZLÓ, DR. (SZDSZ)
MATYI LÁSZLÓ, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Nagyon sajnálom, hogy Géczi képviselőtársam tévútra vitte a vitát. Ugyanis meggyőződésem, hogy Mile Lajos képviselőtársam javaslata nem az MSZOSZ megbélyegzésére vonatkozott, hanem arra, hogy hogyan tehetők működőképessé a független szakszervezetek és egyéb, az MSZOSZ-tól független szakszervezeti mozgalmak. A vita köztünk ennek a technikájában van: a Mile Lajos által előterjesztett módosító indítvány a VIKSZ-en keresztül látja megoldhatónak ezt a kérdést, az általunk előterjesztett javaslat, amelyet részletesen a költségvetési törvényhez fogunk előterjeszteni, a költségvetési törvényben az államnak egy másmilyen szerepvállalásával látja megvalósíthatónak, hogy a független szakszervezetek működőképessé váljanak. Ez az egyik észrevételem.
A másik észrevételem az, hogy ami a törvénysértést és a megfélemlített szakszervezeteket illeti, nem hiszem, hogy az a szakszervezet meg lenne félemlítve vagy annak a tanújelét mutatná, mely szembeszáll a parlamentáris demokráciával, és szembeszáll – tudatosan szembeszáll – egy törvénnyel, és ebből még propagandahasznot is remél. De meggyőződésünk szerint ezt a tényt nem a Parlamentnek, hanem az egész demokratikus intézményrendszernek kell kezelni – gondolok itt az ügyészségre, és gondolok itt a bíróságra. Akik olvasnak újságot, tudják, hogy a Legfőbb Ügyészség ennek a kötelezettségének eleget is tett: megtámadta az MSZOSZ által kötött szerződéseket, amelyeket a Frohburg Union Kft-vel kötött, ugyanakkor szignalizálta a Fővárosi Bíróság felé – amely a törvényességi felügyeletet látja el a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége felé.
Tehát az SZDSZ álláspontja az röviden, hogy a költségvetési eszközökkel kell biztosítani, hogy a független szakszervezetek, illetve az MSZOSZ-tól független szakszervezeti tömörülések működőképessé váljanak, másrészt hogy a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének a törvénysértését nem újabb parlamenti beavatkozással, hanem az egész demokratikus intézményrendszer működtetésével kell kezelni. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit