RÉTI MIKLÓS, DR. (MDF)

Full text search

RÉTI MIKLÓS, DR. (MDF)
RÉTI MIKLÓS, DR. (MDF) Köszönöm, Elnök Úr. Csak egy kétperces reagálás a Filló képviselőtársam által fölvetettekre.
Természetes, a munkához mindenkinek van joga, de köztörvényes bűnözőknek, egyebeknek, én azt hiszem, azt nem, én azoktól elvitatom még a munkához való jogot is. (Moraj.)
A mindenáron való munkahelyfenntartó politika, ez nem azt jelenti, amit folytattak, mert végső soron ez volt a lényege, hogy mindenáron, görcsösen, munkanélküliség nincs, erről nem beszélünk. Igenis volt, mert erről volt szó, hogy a gyárkapun belüli munkanélküliség; akkor is volt munkanélküliség, csak nem jelentkezett, mert mindenáron fenntartották a munkahelyeket, még olyan áron is, hogy nem volt megfelelő érték-előállítás, termelés mögötte. Erről volt szó, és nem arról, hogy a munkanélküliség szép és jó dolog, mert ha gyárkapun belül nincs munkanélküliség, amúgy sincs - az a legjobb, és akkor nem beszélünk munkanélküliségről. Tehát ezt, mondjuk, visszautasítom, hogy én a munkanélküliséget pártolom.
Azt viszont fönntartom, hogy mindez súlyos károkat okozott a munkaerkölcsben. Én nem akarom mondani, hát Hofitól kezdve mindenki, hogy két lapát volt, három üveg sör, köszönnek a boltban, bemegy, nem köszönnek… Hát végső soron ezek az anomáliák ezen korszakban jöttek elő, ezt senki nem vitatta, és nagyon remélem, hogy ebből kinövünk.
A másik: a jelenlegi munkanélküliek zöme becsületes, derék ember. Nem általánosítottam, mert van ilyen is, olyan is, csak fölvetettem a témát, hogy igen, vannak köztük ügyeskedők, vannak lumpenek is, hiszen ha egy munkahelyen meg akarják szüntetni a gyárkapun belül lévő munkanélküliséget, talán az elképzelésem szerint nem éppen a legkiválóbb, legjobban kvalifikált és legjobb szakemberektől válnak meg, hanem igenis, elsősorban azokat küldik el, akiknek a munkájával probléma van. (Zaj.)
Természetesen itt sem lehet általánosítani, mert egy-egy szankció, egy-egy fölszámolás valami veszteséges vállalatnál, igenis becsületes és tisztességes emberek is kerülhetnek gyárkapun kívülre.
Én ezt mind úgy kívánom, hogy ez egy nagyon komplex, összetett dolog, és nem szeretném, ha bármilyen általánosításokat levonnának. Itt csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy úgy a munkaerkölcs, mint a munkanélküliség területén, akármennyire ostorozzák ezt a Kormányt, hogy a megoldása milyen nehéz, hát ez egy kicsit régre visszanyúló dolog. És azt hiszem, mindannyiunknak kötelessége, hogy vizsgáljuk a lehetőségeket, hogy megtaláljuk a lehető legjobb utat és megoldást. S erre vonatkozóan tudom mondani, hogy biztos, mivel másfélék, keressük az utat-módot, hogy a szociális háló is úgy-ahogy kiépüljön és létrejöjjön.
Köszönöm szépen, és hát elnézést, ha kicsit túlléptem a két percet. (Szórványos taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit