HORVÁTH VILMOS (SZDSZ)

Full text search

HORVÁTH VILMOS (SZDSZ)
HORVÁTH VILMOS (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Mélyen tisztelt Hölgyeim és Uraim! Napirend előtti felszólalásom témája Horvátország diplomáciai elismerése. Hangsúlyozni szeretném, hogy a kérdés megítélésében a Szabad Demokraták Szövetségének álláspontja megegyezik a többi parlamenti pártéval.
Jómagam, mint horvát nemzetiségű képviselő, a Magyarországon élő horvátok kérését kívánom tolmácsolni a Köztársaság Kormánya felé, a tisztelt Ház színe előtt.
Úgy vélem, sem a magyarországi horvátokat, sem személy szerint engem nem illethet a türelmetlenség, az önmérséklet hiányának vádja. Valamennyien tudjuk, tisztelt Képviselőtársaim, hogy Magyarország déli határainál, Horvátországban immár nyolc hónapja egy kis nép vívja hősies, ám egyre inkább kilátástalannak tűnő harcát az önállóságért, a szabadságért. Egy olyan nép, amelynek évezredes történelme alatt sorsa hosszú évszázadokra összefonódott Magyarország sorsával. Magyarok és horvátok békésen éltek együtt évszázadokon át, s békésen élnek most is mind Horvátországban, mind Magyarországon.
Zrínyi-Zrinszki és Frangepán-Frankopán, vagy éppen szülővárosom, Kőszeg hős várvédője, Jurisics Miklós horvátok voltak és büszkeségei mindkét nemzetnek. A közös történelmi múlt, Horvátország tradíciói, a nyugati civilizációs hatások egyaránt a modern Európába való visszatérésre predesztinálják a horvát nemzetet. Ennek azonban elengedhetetlen feltétele Horvátország diplomáciai elismerése! (Hosszan tartó nagy taps.)
Éppen ezért, tisztelt Képviselőtársaim, a magyarországi horvátok nevében azzal a kéréssel fordulok a tisztelt Kormányhoz, hogy ismerje el az önálló, független, szabad Horvátországot. (Taps.) Tisztában vagyok vele, hogy a kabinetnek ilyen súlyos és fontos kérdésben minden szempontot mérlegelnie kell.
Én csupán egy szempontot ajánlok a tisztelt Ház, a tisztelt Kormány figyelmébe. 1956 novemberében, éppen 35 esztendeje idegen csapatok szállták meg Magyarországot. Az agresszor elleni küzdelemben mint ismeretes magunkra maradtunk. A magyar függetlenség álmát idegen harckocsik, gépfegyverek foszlatták szét. Tudjuk, tisztelt Ház, hogy mit jelentett volna akkor Magyarország számára a segítség, a tényleges támogatás. Horvátország ma ugyanilyen magárahagyatott, reménytelen helyzetben van.
Bár szép szavaknak, erkölcsi bátorításoknak nincs híján, de ez ma már – valljuk meg – sajnos, vajmi keveset ér. Konkrét lépésekre lenne szükség. Ezért kérem a kormányzatot, hogy mutasson példát, s az önrendelkezés elveit tiszteletben tartva és komolyan gondolva, tűzze napirendjére mielőbb Horvátország diplomáciai elismerését.
Szlovéniát illetően – úgy vélem – szintén szükség lenne hasonló lépés megtételére. Tudom, tisztelt Képviselőtársaim, hogy a háborúnak ezzel nem lenne vége, de megítélésem szerint egy ilyen nagy jelentőségű lépés meggyorsíthatná a válság megoldását. Mélyen tisztelt Hölgyeim és Uraim! Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Nagy taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit