HÁMORI CSABA (MSZP)

Full text search

HÁMORI CSABA (MSZP)
HÁMORI CSABA (MSZP) Tisztelt Országgyűlés! Az önkormányzatok helyzetét általában immár az jellemzi, hogy vannak szegény – és vannak gazdag önkormányzatok. A szegény önkormányzatok nem ritkán hitelekből élnek, készenléti hiteleket vesznek fel, míg a gazdag önkormányzatok nem egyszer százmilliós tartalékaik tartósan lekötött kamataiból is tudnak gazdálkodni. Nem az a baj természetesen, hogy gazdag önkormányzatok vannak, bár lennének sokan!
Az a baj, hogy a szegény önkormányzatokat semmilyen állami támogatási rendszer, a most tárgyalandó címzett és céltámogatás, a még ma sorra kerülő kiegészítő állami támogatás, sem más támogatási forma nem tudja olyan induló helyzetbe hozni, ami megközelítőleg is igazságosnak lenne nevezhető. Ez az általános probléma az Országgyűlés ez irányú munkájával.
Tisztelt Országgyűlés! Szeretném emlékeztetni képviselőtársaimat arra, amit Fekete Pál már részben ismertetett. Az Állami Számvevőszék megvizsgálta az elutasított címzett és céltámogatási pályázatokat, és 906 pályázatból 74-et olyannak minősített, amelyet jogtalanul utasítottak el. Megvizsgált még a 906-ból 144-et olyanformán, hogy ez a 144 is megfelel a törvényben előírtaknak, csak éppen a pályázati kiírási feltételeknek nem.
Erre hivatkozva szeretném a figyelmüket felhívni két, tulajdonképpen apróságnak tűnő dologra. Konkrét javaslatom van, ha módosító indítványt nem is adtunk be az ismert ügyrendi okok miatt. Az egyik az, hogy az irányelvek 5. pontjában folyamatban lévő fejlesztések élveznek elsőbbséget. Ez az eljárás azt eredményezheti, hogy néhány önkormányzat belekezd – és ez emlékeztet egy kicsit a régi szisztémára – nyakló nélküli fejlesztésekbe, mondván, hogy majd kap hozzá céltámogatást. Vagyis, ami indokolt volt 90-ről 91-re fordulva, nem biztos, hogy fönntartandó 92-re vagy később.
A másik megjegyzésem ugyancsak az irányelvekhez kapcsolódik: a vízgazdálkodási ágazathoz, és ezen belül is a vízi közműtársulat létrehozásához. Itt szigorítás tapasztalható, legalábbis ha az irányelvek szövegét nézzük, a tavalyi esztendőhöz képest. Amíg az elmúlt esztendőben előzetes vízjogi engedélyt kellett csak kérni vízi közműtársulat létrehozásához, most nem szerepel az "előzetes" szó, tehát itt ahhoz, hogy egyáltalán megindulhasson ez az állami támogatás-kérés, ehhez már bizonyos beruházásokra szükség van. Azt gondolom, hogy ez nehezíti az egyébként olyan nagyon indokolt, az egészséges ivóvíz megszerzésére irányuló önkormányzati törekvéseket.
Tisztelt Ház! Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit