FODOR ANDRÁS ATTILA, DR. (MDF)

Full text search

FODOR ANDRÁS ATTILA, DR. (MDF)
FODOR ANDRÁS ATTILA, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nem állhatom meg, mielőtt a miniszter úrhoz szólnék, hogy néhány szót képviselőtársaimnak is ne szóljak azon elnéző mosoly láttán, amikor az állategészségüggyel kapcsolatban megszólalok a Parlamentben.
Ez a kar – tisztelt képviselőtársaim – azért dolgozik, hogy megtermelhető legyen az az élelmiszer, ami hazai fogyasztásra és exportra szükséges, és ez a kar azért dolgozik, hogy amit megeszünk, az fogyasztható legyen és ártalmatlan legyen számunkra, ezért én most nem lobby-érdekeket képviselek, hanem egy társadalmi ügy érdekében szólalok meg.
Ezek után rátérnék a felszólalásom tárgyára. Tisztelt Miniszter Úr! Az ön által megbízott és felhatalmazott jogszabály-előkészítő bizottság a megszabott határidőre elkészítette, és 1991. szeptember 17-én átadta önnek az állategészségügyről és az állami állategészségügyi szolgálatról szóló törvényjavaslatot és ennek végrehajtási rendelet-tervezeteit. Joggal hihettük, hogy azt az 1991. évi VII. törvényben előírt határidőre, folyó év november 1-jére a Kormány beterjeszti az Országgyűlés elé, azonban nem tehette, miután tudomásunk szerint ön még tárcaközi egyeztetésre sem bocsátotta a törvényjavaslatot.
Tekintettel az állategészségügyet érintő ez évi költségvetési elvonásokra, tulajdonképpen már most is késő a jelzett törvényjavaslat beterjesztése, miután csak az állategészségügyi törvény teszi lehetővé az állami állategészségügyi és magánállatorvosi gyógyító, megelőző, szolgáltatói feladatok szétválasztását. Így lenne létrehozható egy lényegesen kisebb létszámú, korszerű, a közös piaci elvárásoknak mindenben megfelelő állami állategészségügyi szervezet.
Ezeken túlmenően csak a törvény adhat felhatalmazást az égetően szükséges, a magán-állatorvoslást szabályozó rendelet kiadására.
Mindezeket jogilag támasztja alá a jogalkotásról szóló 1987. évi X. törvény, amely kimondja, hogy országos hatáskörű intézményeket érintő, nagyobb szervezeti változtatást csak törvényi szinten lehet szabályozni, továbbá az is, hogy az állategészségügyről jelenleg törvényerejű rendelet van hatályban.
A jelzett jogi helyzet rákényszeríti – még ha a szaktárca utasításai alapján is – az állategészségügyet, hogy jogilag szabályozatlan dolgokat engedélyezzenek. Ilyen például a magánállatorvosok működési engedélyének kiadása, akik tulajdonképpen munkanélküli állatorvosok, valamint részükre állami, hatósági feladatok megbízással történő kiadása.
További gond, hogy a nemrégiben kiadott "új", nem is teljes körű díjszabás és az úgynevezett visszatérítés alapján egyáltalán nem fizettethető meg ezen állatorvosok magasan kvalifikált munkája. Engedjék meg, hogy egy példával érzékeltethessem. Egy diplomás állatorvos – miután diplomás ember, ugye – 3 forint 50 fillért kérhet egy sertéshúsvizsgálatért… 3 forint 50 fillérje marad, miután befizette az összes befizetnivalókat. Úgy gondolom, hogy manapság még szakképzetlen emberek sem dolgoztathatók ennyi pénzért Magyarországon. Nyugaton az a szokás, hogy 1 kiló hús ára egy húsvizsgálat ára, térítési költsége.
Figyelemmel a magyar állategészségügy igen fontos szerepére, mely garanciája hazánk járványügyi és élelmezés-egészségügyi biztonságának, valamint az állati eredetű élelmiszerek és egyéb termékek exportjánál a magyar állategészségügyi garanciavállalásnak, tovább már semmiképpen sem halasztható ezen igen fontos, az állategészségügyről és az állami állategészségügyi szolgálatról szóló, speciális szakterületet rendező törvény – azonnali, kivételes, sürgősségi eljárást kérő – Országgyűlés elé terjesztése.
Mindezek alapján kérdéseim a következők:
1. Mi a szándéka miniszter úrnak az ön által megbízott szakértő bizottság útján kidolgozott, az állategészségügyről és az állami állategészségügyi szolgálatról szóló törvénytervezettel?
2. Hogyan készíthető el a jövő évi költségvetés felelősséggel és biztonsággal, amikor ön és a tárcája is tudja, hogy a mindenképpen szükséges jelzett törvény – számunkra érthetetlen és elfogadhatatlan késlekedés miatt – esetleg nem léphet hatályba 1992. január 1-jével?
3. Meddig tekinti ön átmenetinek a jelenlegi helyzetet, amikoris a joghézagok miatt nem választhatók szét az állami és a szolgáltatói feladatok, valamint nem szabályozott a magánállatorvosok – jelenleg munkanélküli állatorvosok – egyes állami, hatósági feladatokkal történő megbízása?
4. Hogyan látja ön - akár még átmenetileg is – biztosíthatónak ezen joghézagok és a költségvetési problémák miatt zsugorodó szervezet mellett hazánk járványügyi és élelmezés-egészségügyi biztonságát?
Tisztelt Miniszter Úr! Figyelemmel várom a válaszát. Köszönöm szépen. (Kis taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit