FÜR LAJOS, DR. honvédelmi miniszter:

Full text search

FÜR LAJOS, DR. honvédelmi miniszter:
FÜR LAJOS, DR. honvédelmi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársam! Tisztelt Országgyűlés! A lelkiismereti és vallásszabadságról, továbbá az egyházakról szóló törvény hatályba lépésével lehetőség nyílik a katonai létesítményeken belüli szabad vallásgyakorlásra is. A törvény korlátozó rendelkezése folytán erre azonban ma még csak egyénileg van lehetőség. Laktanyán kívül ugyanakkor a katonák számára sem tiltott a vallásgyakorlás közösségi formája. E törvényi rendelkezések az elmúlt negyven év alatt követett rendszeren valamelyest változtattak, a katonai szolgálatot teljesítők szabadabb vallásgyakorlata irányában.
A honvédelmi tárca, az egyházak Ökumenikus Tanácsának támogatását élvezve, Alkotmányunk szellemében kezdeményezni fogja a lelkiismereti és vallásszabadságról, valamint az egyházakról szóló törvény azon rendelkezésének hatályon kívül helyezését, amely tiltja a katonai szolgálatot teljesítőknek a katonai létesítményeken belüli közösségi vallásgyakorlatát. E törvény módosítására irányuló előkészítő munkák – egyelőre még csak a tárcán belül – már megkezdődtek. E diszkriminatív szabály hatályon kívül helyezését követően a közösségi vallásgyakorlás részletes rendelkezéseit is ki kell dolgozni. Eddigi elgondolásunk szerint a szolgálati szabályzat tartalmazná ezeket a rendelkezéseket. Ezekben nemcsak a közösségi vallásgyakorlás lehetőségét kell biztosítani, hanem tekintetbe kell venni az Alkotmány 60. §-ának (3) bekezdését is, amely szerint a Magyar Köztársaságban az egyház az államtól elválasztva működik, továbbá azt is, hogy a lelkiismereti szabadság magában foglalja a nem hívő katonák jogainak figyelembe vételét is.
Hangsúlyozni szeretném, a katonai tábori lelkészség bevezetésére vonatkozó elgondolás a tárca részéről még nem került végleges kidolgozásra. Ebbe a munkába egyházi szakértőket is be kívánunk vonni. Ennek érdekében felkértem a négy nagy történelmi egyház vezetőit, hogy szerződéses – tehát nem főállású – egyházi szakértőket biztosítsanak számunkra. Eddig az 1950 előtti hazai és a mai európai katonai lelkészség tanulmányozását végeztük el. A tapasztalatok szerint Európában jelenleg a javadalmazást illetően négyféle megoldás létezik: van ahol az állam, van ahol az egyház, és van ahol a védelmi minisztérium vagy a hadsereg fizeti a katonai lelkészeket.
Minthogy a katonai tábori lelkészség bevezetésére vonatkozó pontos elgondolás még nem készült el, így a javadalmazások jövőbeni kérdései sem tisztázottak. A további előkészítő munkák elvi alapjának tekintjük valamennyi törvényesen bejegyzett egyház, felekezet, gyülekezet azon igényét, hogy a tábori lelkészség bevezetése után a Magyar Honvédségnél szolgáló híveik lelki gondozását elláthassák.
Amilyen könnyű volt annak idején egyetlen tollvonással államosítani a gyárakat, most ugyanolyan rettenetesen nehéz privatizálni. Amilyen könnyű volt annak idején egyetlen tollvonással fölszámolni a tábori lelkészségeket, most ugyanolyan nehéz és hosszadalmas azokat visszaállítani. (dr. Tóth Albert: Úgy van!) Bár kívánatosak, de lassan haladnak, meglesznek azonban… (dr. Tóth Albert: Helyes!) … a képviselők kívánságainak megfelelően.
Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit