GYURKÓ JÁNOS, DR. (MDF)

Full text search

GYURKÓ JÁNOS, DR. (MDF)
GYURKÓ JÁNOS, DR. (MDF) Köszönöm, Elnök Úr! Tisztelt Képviselőház! Egy helyesbítéssel kell kezdenem. Tévesen a Pénzügyminisztériumnak címeztem a kérdést, de a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériuma részére szól igazából.
A Papíripari Vállalat, a Papíripari Dolgozók Szakszervezetének támogatásával, a múlt hónapban egy beadvánnyal fordult a Kormányhoz, amelyben a különböző papíripari vámtételeknek a megváltoztatását kérték a hazai papíripar versenyképessé tétele vagy védelme érdekében. Ebben a beadványban itt felsorolták tételesen a javaslataikat, amelyek részben vámcsökkentésre, részben vámemelésre vonatkoztak.
Az előzményeiről néhány szót. A belföldi fizetőképes keresletnek a csökkenése, az infláció, a forintleértékelés, az energia-áremelések és az importnak a szabaddá tétele mellett a KGST kapcsolatok összeomlása és a dollárelszámolásra való áttérés a megoldhatatlan feladatok elé állítja pillanatnyilag a hazai papíripart.
A magyar papíriparnak rövid idő alatt kellene versenyképessé válnia a sokkal fejlettebb termelőkkel. Sajnos, jórészt képtelen teljesíteni ezeket a feltételeket, tehát pillanatnyilag versenyképtelennek mondható a papíriparunk nagy része. A kapacitás nincs kihasználva, drága gépsorok hónapokat vagy heteket állnak, és ezzel párhuzamosan ebben a szakmában is nő a munkanélküliség.
Ehhez hozzá kell tegyem azt, hogy a hazai papíripar elég magas technológiai színvonalú, úgyhogy nagyon magasan képzett, speciálisan képzett szakemberek szükségesek hozzá, tehát hogyha szétszélednek, akkor elég nehéz lesz a fellendülés idején újból összeszedni őket.
A fentiek miatt én is szükségesnek gondolom, hogy a hazai papíripar védelmében bizonyos védővámokat vezessenek be. Más oldalról viszont a gép- és az alkatrészellátásnak a területén szükségtelennek látszik a vámoknak a fenntartása, mert hazai gép- és alkatrészgyártás nincsen. A gép- és alkatrészellátás területén a vámoknak az eltörlése elősegítené az új beruházásokat, a tőkebevonást és a privatizációt is. Hangsúlyozni szeretném, hogy itt ideiglenes intézkedésekről lenne szó, tehát a hazai papíripar versenyképességének a helyreállása után – tehát néhány év múlva – ezeket újból felül lehetne vizsgálni és meg lehetne változtatni.
Választókerületemben, Csepelen működik az egyik legjelentősebb hazai papíripari egység, ahol a felsoroltakhoz hasonló problémákkal küzdenek. Éppen ezért a csepeli papíripari dolgozók nevében is kérdezem az államtitkár urat, hogy foglalkoznak-e a vázolt problémával, javaslattal, és ha igen, akkor milyen megoldási módokat képzelnek el és milyen határidővel? Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit