IVÁNYI GÁBOR (SZDSZ)

Full text search

IVÁNYI GÁBOR (SZDSZ)
IVÁNYI GÁBOR (SZDSZ) Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Kedves Képviselőtársaim! Az utóbbi hónapokban több napilapban és folyóiratban olvashattunk az 1947-ben felszámolt tábori lelkészség visszaállításának tervéről. (Közbeszólás a KDNP padsoraiból: Helyes!) Az Alkotmány 60. §-a kimondja, hogy a Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a vallás szabadságára, és hogy vallását akár egyénileg, akár másokkal együttesen, nyilvánosan vagy magánkörben gyakorolhassa. Ugyanakkor az 1990. évi IV. törvény 7. §-a a katonai létesítményben a katona számára a szervezet működési rendjével összhangban egyéni vallásgyakorlási lehetőséget szavatol.
Köztudott, hogy az elmúlt négy évtizedben a honvédség szolgálati szabályzata a vallás gyakorlását nem engedte a katonák számára sem a laktanyán belül, sem azon kívül.
A Magyar Hírlap október 10-i számának 6. oldalán "A tábori lelkészek a hadseregben" című írásból arról értesülhettünk, hogy a magyarországi nagy egyházak és a Magyar Honvédség között megállapodás született arról, hogy egyházi férfiúk kerülnek a Honvédelmi Minisztérium státuszába. Megtört tehát a jég, ám az idézett újságcikk felvet néhány fontos kérdést, melyekhez magam is csatlakozom, azokat néhány más szemponttal is kiegészítve.
Először is, kitől kapja a milyen rangú, beosztású tábori lelkész – erre az állam és az egyház szétválasztása elvének épsége érdekében vagyok kíváncsi – a javadalmazását?
Másodszor, miután a nagy egyházak és a Magyar Honvédség között megszületett a megállapodás, feltételezem, hogy a honvédség szolgálati szabályzatában szerepelnek már a tábori lelkészség működésére vonatkozó előírások, valamint a vallásukat gyakorolni kívánó, illetve nem kívánó katonák jogairól és lehetőségeiről szóló fejezetek, továbbá, hogy a Kormány már beterjesztette az 1990. évi IV. törvény 7. §-ának módosítására vonatkozó javaslatát. Vagy tévednék?
Harmadszor: el kell mondanom, hogy hajdan, teológusként, második sorozásnál "békében alkalmatlan, háborúban szakszolgálatra alkalmas"-nak minősültem – gondolom, általános testi gyengeség miatt… (Derültség.)
Tekintve, hogy nem tartozom a magyarországi nagy egyházak egyikéhez sem, ha ne adja Isten, sor kerülne rá, például én is gyakorolhatnám-e a hivatásomat, azaz a kis egyházakkal a Kormány ebben az ügyben sem hajlandó együttműködni. Hogyan gyakorolhatják a honvédség intézményeiben vallásukat a kivételezettek körén kívül eső egyházak katonái? (Taps az SZDSZ soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit