GLATTFELDER BÉLA (FIDESZ)

Full text search

GLATTFELDER BÉLA (FIDESZ)
GLATTFELDER BÉLA (FIDESZ) Köszönöm, Elnök Úr! Köszönöm, Államtitkár Úr, a válaszát, különösen köszönöm azt a cikket, amelyet az interpelláció előtt nekem átadott, azért is, mert ebben a cikkben több olyan adatot találtam, amelyek megerősítettek abban a nézetemben, hogy az interpelláció felvetése jogos és szükséges volt. Ugyanakkor viszont úgy gondolom, hogy egy ilyen interpelláció felvetéséből és az arra adott válaszból nem csupán az ellenzék tanul, hanem abból magából és egy ilyen esetből a Kormány is tanul, illetve remélem, hogy egy ilyen esetből a Kormány tanulni fog, mint amilyen a sertésakció volt, és az annak nyomán – véleményem szerint – bekövetkező sertéshúshiány.
Tisztelt Államtitkár Úr! Ugyanakkor viszont szeretném megjegyezni, hogy ez a kérdés nyilvánvalóan nemcsak engem érint, nemcsak engem érdekel, hanem az ország lakosságát is érinti, a termelőket érinti, hiszen ők maguk érezhetik úgy, hogy bizonyos mértékben talán nem veszik eléggé figyelembe az ő szempontjaikat egyes politikai döntések meghozatalánál.
Ugyanakkor viszont egy ilyen döntés, amelyet Önök meghoztak, érintette a lakosság szélesebb rétegét is, hiszen az ő számukra volt kitalálva a húsakció, amelyből számukra igen kevés jó származott, annál több bosszúság és mérgesség.
Tisztelt Államtitkár Úr! Én azt gondolom, hogy maga a sertéshúsakció is egy elhibázott dolog volt, hiszen Önök ezt az akciót tíznapos időtartamra hirdették meg, nem pedig egy bizonyos árualap eladására. Ez vezetett oda, hogy az eredetileg 200 millió forint értékű húsmennyiséget fel kellett emelni – a korábbi információm szerint - 380 millió forintra, illetve a mostani információ szerint egészen 450 millió forint értékig kellett húst eladni.
Ugyanakkor én nem tudok azzal egyetérteni, és nem osztom államtitkár úr abbéli örömét, hogy ezt az akciót exporttámogatásból bonyolították le, ugyanis – az én véleményem szerint – a költségvetési törvény a Kormányt is köti, márpedig a költségvetési törvényben sehol nem olvashatjuk azt, hogy az exporttámogatási alap a belföldi piaci rendellenességek, illetve zavarok levezetésére is felhasználható. Amikor én ezt a költségvetési törvényt megszavaztam – gondolom, képviselőtársaim is így voltak –, akkor én arra gondoltam, hogy ezeket a pénzeket a Kormány arra fogja felhasználni, hogy az ország valutabevételeit növelje, az egyensúlyi pozícióinkat javítsa, illetve hogy a magyar termelőknek külföldön piacot biztosítson, nem pedig arra, hogy itthon piaci zavarokat idézzen elő ezeknek a pénzeknek a felhasználásával.
Tisztelt Államtitkár Úr! Én úgy gondolom, hogy ennek az akciónak a következménye az, hogy míg az árutőzsdén 1991. július 31-én a sertéshús ára 65 forint volt, illeve 69 forint volt, addig augusztus 28-án az árutőzsde hússzekcióján a sertéshús novemberi szállításban már 72 forint, illetve 77 forint között kelt el. Véleményem szerint ez kifejezetten annak a következménye, hogy Önök lényegesen nagyobb mennyiségű sertéshúst adtak el a sertéshúsakcióban, mint amennyi valójában mint túltermelés megjelent.
Egyébként erre vonatkozóan Ön augusztus 15-én nyilatkozott is, akkor a termelőket, illetve a különböző érdekképviseleti szervezeteket vádolta azzal, hogy hamis információkat juttattak el a minisztériumhoz, hiszen a túltartás, a túltermelés véletlenül sem volt akkora, mint amekkorának Önök feltételezték.
Összegzésképpen szeretném megjegyezni, hogy véleményem szerint egy kormánynak az agrárpolitikáját úgy kell kialakítania, hogy ne bizonyos lakossági közérzetjavító intézkedések álljanak ennek a középpontjában, hanem az agrárpolitika középpontjában a piacok stabilitásának a megtermtése kell hogy álljon. Ez jelenti egyrészt a kereslet és a kínálat egyensúlyának a megteremtését, illetve jelenti azt, hogy a termelők biztos piacokat találjanak, és jelenti azt, hogy a… (Mozgás és zaj.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit