PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ)

Full text search

PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ)
PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Tud Ön arról, hogy a gyermekek és eltartottak után járó szociálpolitikai kedvezmény, amely lakásépítés, illetve új lakás vásárlása esetén jár, monopolhelyzetet teremt az OTP, illetve a pénzintézetek számára?
Támogatásban ugyanis csak azok részesülhetnek, akik pénzintézeten vagy OTP-n keresztül vásárolnak új, illetve régi lakást. Az 1983-as rendelet módosítása óta most már azok is kaphatnak kedvezményt, akik önerőből családi házat építenek. A jogszabály viszont kizárja azokat, akik önerőből szabad forgalomban lévő lakást vagy házat vesznek. Ezáltal egyes családok hátrányos helyzetbe kerülnek, mivel kedvezményük az eladótól, az OTP-től, a pénzintézettől függ.
A helyzet furcsaságát egy példával szeretném érzékeltetni. Két család, "A" és "B" család családi házat vesz. Mind a két esetben a volt tulajdonos OTP-lakásba költözik, és élvezi a szociálpolitikai kedvezményt. Az ellentmondás ezután következik. Az "A" család mint vevő kap támogatást, míg a "B" nem. A kérdésem az, hogy miért.
A törvény célja, mely szerint a támogatás feltétele egy új lakás vagy ház belépése a forgalomba, mind a két esetben érvényesül, tudniillik az eladók új OTP-lakáshoz jutottak. Különbség azért állt elő, mert az OTP – mint az államot megtestesítő tulajdonos – az egyik esetben részt vesz az üzletben, míg a másikban nem.
Ne haragudjon, Miniszter Úr, egy kérdés sajnálatosan kimaradt, fontossága miatt viszont szeretném feltenni, és megkérem miniszter urat, válaszoljon rá. A kérdés így szól: miért csak azok kapnak kedvezményt, akik gyereket vállalnak, és azok miért nem, akiknél már megszülettek a gyerekek? Mit kívánnak tenni ez ügyben?
Miniszter Úr! Helyesnek tartja Ön, hogy a jogszabály alkalmazása során ilyen és ehhez hasonló ellentmondások keletkeznek? Szerencsésebb lenne véleményünk szerint, ha ez a támogatás minden családot megilletne, függetlenül attól, hogy ki forgalmazza a lakást, illetve a családi házat.
Végül azt kérdezem miniszter úrtól, mikor kívánják megszüntetni ezt az igazságtalan és jogsértő állapotot. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit