RÓZSA EDIT (SZDSZ)

Full text search

RÓZSA EDIT (SZDSZ)
RÓZSA EDIT (SZDSZ) Köszönöm szépen, Elnök Úr. Csak nagyon röviden. Egy-két dologra szeretnék kitérni, illetve a legutóbbi hozzászólásból egy-két kiragadott részt pontosítani. Tudniillik ugyan a nemzetközi egyezmények eljárásáról ma még egy 82-es törvényerejű rendelet rendelkezik, de az Országgyűlés a nemzetközi jognak megfelelően ma csak arról dönthet, hogy felhatalmazza a köztársaság elnökét, hogy megerősítse magát az egyezményt, és ennek a letétbe helyezése történik meg harminc nap múlva. Tehát a megerősítést maga a köztársasági elnök fogja végezni. Igazából ennek az egyezménynek a megvizsgálása történik most, amelyet a Kormány később ugyan visszavont törvényjavaslatának mellékleteként kaphattunk meg, azaz ennek az országgyűlési határozati javaslatnak, amelyet az előbb elfogadtunk, nem volt melléklete. Az egy ténykérdés, hogy technikailag mégis sikerült ennek az egyezménynek elénk kerülnie. Ez az egyik megjegyzésem.
A másik pontosítás: Deutsch Tamás kitért arra, hogy létrejött egy bizottság, amely az egyezmény hazai érvényesülését hivatott ellenőrizni. Nem erről van szó. A gyermekek jogainak hazai állapotát kívánja ez a bizottság vizsgálni. Tehát nem arról van szó, hogy hamarabb jött volna létre egy bizottság, mint ahogy az Országgyűlés vagy a köztársasági elnök az egyezményt megerősítette volna.
Szeretnék érvelni indítványom elfogadása mellett, hiszen az előbbi határozatunk, tehát ennek az országgyűlési határozatnak az elfogadása nem zárja ki az én javaslatom elfogadását. A két javaslat, ha úgy tetszik, kiegészíti egymást, mint ahogy az előbb is hallhattuk. A Kormány javaslata értelmében tehát sor kerül a felhatalmazásra, az én javaslatom értelmében sor kerülhet az eljárási idők figyelembevételével az egyezmény kihirdetésére, illetve egy garanciális elemet tartalmaz a javaslatom, amelyre eddig – sajnálatomra – nem kaptunk a Kormánytól ígéretet. Én úgy gondolom, hogy ez a granciális elem mindenképpen szükséges. A Fodor Gábor által képviselt bizottság által igényelt garanciális elemet tehát az én javaslatomban szereplő ezen pont tartalmazza.
A másik pedig – mint ahogy képviselőtársaim érveltek –, szükségesnek tartom, hogy a hazai jogszabályokba való beillesztő munka minél hamarabb kezdődjön meg. A Kulin Sándor által említett határidő-különbségre szeretnék csak kitérni, mert hogy itt szóba került, hogy a novemberi, illetve a decemberi határidő talán kompromisszumos megoldásra is engedhet következtetni. Én éppen azért, mert a költségvetés tárgyalása nem december 30-án vagy december közepén fog megkezdődni, tartottam fontosnak, hogy az Országgyűlés előbb szembesülhessen azzal a munkálattal, azzal a tervezett munkálattal, amelynek esetlegesen költségvetési kihatásai is lehetnek már az 1992-es évre.
Tehát újból arra kitérve, hogy tehát a két javaslat nem zárja ki egymást, sőt az én javaslatom elfogadásával, ha úgy tetszik, az Országgyűlés egyfajta politikai nyilatkozat mellett foglal állást; hogy tehát szükségesnek tartja ennek az egyezménynek a törvényi kihirdetését, valamint szükségesnek tartja, hogy minél hamarabb kezdődjön meg a hazai jogszabályokba való beillesztése az egyezmény szövegének. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit