ORBÁN VIKTOR, DR. (FIDESZ)

Full text search

ORBÁN VIKTOR, DR. (FIDESZ)
ORBÁN VIKTOR, DR. (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Mi a mai napon Áder János beszédén kívül nem szándékoztunk többet hozzászólni ehhez a vitához. Az előttem szóló Ómolnár Miklós képviselőtársamnak volt egy megjegyzése, amire, úgy gondoljuk, hogy fontos reagálnunk.
Volt egy olyan megjegyzése Ómolnár Miklósnak, amikor a FIDESZ álláspontjára utalva azt mondta, hogy láthatjuk, hogy a 40 éves agymosás eredménye beérett, nem volt hiábavaló. Azt szeretném javasolni tisztelt Ómolnár Miklósnak is és a Kisgazdapártnak is, hogy nem volna szerencsés, ha arról kezdenénk el vitatkozni, hogy mely frakció tagjain az elmúlt 40 év pontosan milyen nyomokat hagyott, ki mit tett az elmúlt 40 évben. Mi nem szeretnénk versenyezni ebben az ügyben egyetlen frakcióval sem, bár nem hiszem, hogy az utolsó helyen végeznénk.
Ez az érv – amit Ómolnár Miklós mondott – nem érv a kárpótlási törvény egyetlen passzusa mellett sem, meg ellene sem.
Másodszor. Azonban volt egy lényegi eleme is Ómolnár Miklós mondandójának, ami a FIDESZ álláspontját érintette. Való igaz, én azt mondtam a FIDESZ-frakció álláspontját leszögező beszédben, hogy ha a jogszerűség szempontjából nézzük, mi történt 1945-ben, amikor a földosztás történt, és mi történt később a kollektivizáláskor, akkor a jogszerűség szempontjából, a jogelveket szem előtt tartva nem tudunk különbséget tenni. Azt is világosan elmondtam a beszédemben, hogy azért szerencsés dolog ebben a vitában, amely egy bonyolult kérdést tárgyal, különbséget tenni a különböző fajta érvrendszerek között, hogy ezek ne keveredhessenek össze, mert akkor nem tudunk világosan gondolkodni.
Külön kell választani az igazságosság érveit meg a jogszerűség érveit. Soha senki a FIDESZ-frakcióból nem mondta azt, hogy igazságtalan lett volna az 1945-ös földosztás, de azt mondom, hogy jogszerűtlen volt. És azt mondom, hogy a Kisgazdapárt azt a megengedhetetlen csúsztatást használja, hogy amikor az 1945-ös állapotokról van szó, és amikor az ő érdekében, az ő bázisának az érdekében követtek el jogszerűtlenséget, akkor az igazságosság érvét használja, most pedig, amikor azt mondjuk, hogy igazságtalan lenne visszaadni ezeket a vagyonokat, akkor a jogszerűség álláspontjára helyezkedik.
Ez az érveknek nem szerencsés kombinálása (taps) én csak ennyit bátorkodtam megjegyezni.
Végezetül pedig volt még Ómolnár Miklós képviselőtársam beszédének egy olyan része, ami talán nem árt, ha egy rövid mondatig választ kap. Nem tudom pontosan, hogy Ómolnár Miklós szavai, amikor a hatalomátmentésről beszélt, kit illettek. Tekintve, hogy ő a Kormányban ül. Ha egy ellenzéki képviselő mondta volna mindezt, akkor tudnám, kit illet, a Kormányt, nyilván. De itt egy kormánypárti képviselő szavait hallottuk arról, hogy folyik a hatalomátmentés, milyen visszaélések történnek a privatizálás során. Na most a gazdasági törvények – tisztelt Ómolnár Miklós képviselőtársam –, valamint a büntető törvény feles törvény. Kéretik a Kormányhoz fordulni ez iránti igényével. Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit